De câtva timp îmi tot propuneam să fac o ciorbiță de mazăre și rădăcinoase și iată că am făcut-o, în această zi de post. Este o ciorbiță ușoară, de post pe care am servit-o cu crutoane de pâine.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se taie în forma dorită (dar nu se mărunțesc) și se pun la fiert în oala în care se va prepara ciorbița.
Mazărea se pune la fiert în apă, cât să dea în clocot, apoi se strecoară și se pune la fiert, în oala cu celelalte legume.
Între timp, se curăță ceapa și usturoiul. Se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, mai întâi ceapa și apoi usturoiul tăiat fin.
Roșiile se spală și se taie mărunt, după care se călesc și ele în aceeași crăticioară în care s-au călit ceapa și usturoiul.
Când legumele din oală sunt aproape fierte, se toarnă și legumele călite și se lasă la fiert încă două-trei clocote. Se condimentează cu sare și piper. Se adaugă și sucul de roșii la fiert, în oala în care se află legumele și se mai lasă să fiarbă un clocot-două.
Între timp se alege, se spală și se taie fin mărarul și leușteanul. (Mie îmi place mult mărarul și întotdeauna pun mult mărar la preparatele cu mazăre. Cine nu agreează mărarul, poate pune pătrunjel și leuștean).
Când legumele sunt fierte, se oprește focul la aragaz, se adaugă verdeața, se pune capacul și după un sfert de oră, ciorbița poate fi servită, eventual cu crutoane rumenite frumos.
1
Nu ardeți ceapa, ca să nu aibă un gust amar, ci dulce.
2
Mazărea are un gust foarte puternic, de aceea este bine să se pună la fiert separat, până ce dă în clocot, după care se strecoară și se aruncă apa.
3
Nu puneți verdețurile, decât după ce ați oprit focul de la aragaz.
4
Ciorbița poate fi servită cu crutoane rumenite în cuptor, sau chiar prăjite în ulei.
5
Legumele fierb destul de repede, așa că va trebui să pregătiți totul repede.