Reteta pentru compot este a mamei si trebuie sa va spun ca a intrat in istorie. Caci in copilarie, mama le pregatea musafirilor mei deja "traditionalul" compot de mere, ce se servea dintr-un bol mare de sticla cu un polonic de sticla. Era un set care nu-l voi uita ever, nici eu si nici prietenele mele care si in ziua de azi isi aduc cu placere aminte de vremurile bune si demult apuse ale copilariei cand mama ne pregatea acest compot nelipsit dintre bunataturile cu care ne rasfata. De fapt, era un mix de compoturi insa baza era compusa din mere fierte, in care veneau puse alte compoturi ce se gaseau din belsug in acea perioada a anului, caci ziua mea fiind in noiembrie deja camara inunda a muraturi, dulceturi si compoturi. Asadar, pe langa mere, se mai gaseau si multe visine si cirese din compot, struguri, prune si uneori si ananas, pere si neaparat felii de lamaie taiate marunt.
In amintirea acelor vremuri si pentru a savura din nou gustul copilariei, am recompus reteta, cu aceeasi baza si ingredient principal, respectiv marul, insa putin mai altfel aromat, putin spicy si mai trendy sa-i zicem..., adaptata zilelor noastre.
1. Merele se spala, se curata de coaja (se poate pastra si coaja, daca vreti), si se taie cubulete.
2. Se pun intr-o craticioara la fiert cu apa cat sa le acopere.
3. Se adauga zaharul, zeama de la o jumatate de lamaie, iar cealalta jumatate se taie felii si se adauga in oala alaturi de mere.
4. Se adauga stelutele de anason si se fierbe timp de 20 de minute.
5. Compotul se serveste rece sau usor caldut.