Punem drojdia cu un praf de sare si 1 lingurita de zahar intr-un castron. Amestecam pana devine lichida.
Adaugam apa minerala la temperatura camerei, zaharul, coaja de lamaie rasa,zaharul vanilat si uleiul.
Punem rand pe rand faina proaspat cernuta, amestecam pana obtinem un aluat elastic.
Din cand in cand adaugam putina margarina topita,pana nu se mai lipeste aluatul de maini.
Adaugam pudra de cacao, amestecam cu grija sa nu se uniformizeze culoarea aluatului, daca dorim sa obtinem un aspect marmorat. Daca dimpotriva, doriti sa obtineti o culoare uniforma, framantati aluatul pana obtineti o culoare uniforma.
Lasam aluatul acoperit, in loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul (1 ora l-am lasat eu)
Intr-un bol separat punem stafidele si curmalele la hidratat in doua sticlute esenta de rom.
Sosul maro il preparam astfel: punem intr-o craticioara margarina la topit cu zaharul pudra, nuca macinata (sau nuca de cocos) si pudra de cacao. Amestcam pana se omogenizeaza bine ingredientele.
Dupa ce aluatul a dospit il impartim in doua parti egale.
Ungem doua tavi de cozonac cu ulei,le tapetam usor cu faina.
Intindem pe masa de lucru infainata cele doua parti de aluat / de grosimea unui deget.
Ungem cu o pensula din silicon suprafata aluatului cu sos maro, apoi asezam din loc in loc stafide si curmale hidratate in esenta de rom.
Rulam strans cozonacii,ii asezam in tavile unse.
Acoperim cozonacii si ii mai lasam la dospit inca 20-30 minute.
Preincalzim cuptorul la 175 grade.
Dam cozonacii la cuptor pentru 45-50 minute pana se rumenesc frumos.
Primele 30 minute nu deschidem cuptorul. Dupa treizeci de minte intoacem tavile sa se coaca uniform cozonacii.
Dupa ce s-au copt ii scoatem din forme si ii lasam acoperiti cu un prosop curat de bucatarie pana se racesc complet, apoi taiem felii si servim.
Pofta buna!