Preparam maiaua din 150 ml apa minerala calduta, 1 lgt zahar, 2-3 lg faina alba si drojdia proaspata. Amestecam toate bine apoi le lasam deoparte pana se activeaza drojdia. Intr-un bol cernem faina, punem sarea, uleiul, coaja de lamaie si maiaua. Restul de apa minerala o punem pe foc impreuna cu zaharul si zaharul vanilat si le lasam pana ce acesta se topeste. Sa nu fie foarte fierbinte. Turnam peste faina si amestecam. Daca este nevoie mai adaugam faina sau apa minerala, dupa caz. Framantam aluatul pana devine elastic si nelipicios. Il lasam la loc caldut sa isi dubleze volumul. Impartim aluatul in doua parti egale, intindem fiecare in forma dreptunghiulara si ungem cu gem toata suprafata (eu am folosit gem de prune cu nuca si gem de gutui). Rulam cat mai strans si punem in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam 20 minute sa mai dospeasca apoi dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se rumeneste frumos si este copt (se face testul cu scobitoarea sau cu un cutit cu lama mai lunga si subtire introdus in mijlocul cozonacului. Daca iese curat, e copt cozonacul). Sa aveti pofta buna!
1
E bun orice gem cu conditia sa fie mai gros, eventual se poate adauga nuca macinata.