Cozonac Rosenkranz [ de post]

de mihaelar63 in Dulciuri, 9 Mar 2014 | 4777 vizualizari

 

Saptamana aceasta am sarbatoritt pe Andrei . De mult timp am ochit eu reteta la Ana77 si la Valclaudia de la care m-am inspirat . Am mai schimbat putin cantitatile dar sunt multumita 90% de rezultat . Data viitoare am sa pun la copt intr-o tava mai mare si nu am sa caramelizez atat de puternic zaharul .Aluatul l-am framantat la masina de paine . Asa ca am prins curaj ca pe viitor sa mai experimentez si alte retete cu aluat copt .Curcuma a dat o culoare atat de frumoasa aluatului incat nu ti-ai da seama ca cozonacul este de post .

 

INGREDIENTE

Aluatul

  • 600 gr faina alba ptr. cozonac
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 1 lamaie-coaja razuita
  • 1 praf sare
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 1/2 lingurita curcuma
  • 10 linguri zahar
  • 250 gr apa calduta

Umplutura :

  • 250 gr margarina
  • 250 nuca macinata
  • 10 linguri zahar
  • 4 linguri cacao
  • 100 gr merisoare uscate
  • 100 gr stafide uscate
  • 1 esenta rom

Pt caramelizare : 12 linguri zahar

Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac Rosenkranz [ de post]:

  1. Am pus ingredientele pentru aluat in masina de paine la framantat .
  2. Am lasat aluatul sa dospeasca pana aproape si-a dublat volumul .
  3. Am mai repetat inca o data framantarea .
  4. Am lasat merisoarele si stafidele sa se hidrateze in putina apa cu esenta de rom .
  5. Intr-o tava rotunda cu diametrul de 24 cm am topit  12 linguri de zahar si am tapetat-o astfel cu zahar caramel .
  6. Am intins o foaie dreptunghiulara pe care am uns cu margarina, am presarat zahar , cacao , stafide si nuca macinata .
  7. Se ruleaza foaia cu grija si se taie 10 bucati  de  aproximativ 3-4 degete pe care le-am asezat,, in picioare '' sub forma de floare in tava rotunda .
  8. Am mai lasat sa dospeasca in tava 30 min si am copt in cuptorul incalzit in prealabil [ am pus in partea de jos a cuptorului o craticioara cu apa , astfel se formeaza aburi care fac sa creasca si sa se coaca mai frumos cozonacul sau painea ].
  9. Cand cozonacul este copt se rastoarna cu susul in jos  imediat cat este cald pe un platou mare . Daca lasati sa se raceasca se intareste caramelul si se scoate mai greu din tava .

TIPS-URI

1

Este nevoie de putina curcuma pentru a colora alutul . Aceasta nu schimba gustul preparatului .

2

La coacere puneti in partea de jos a cuptorului o craticioara cu apa . Aburi formati ajuta la crestera aluatului si ajuta sa nu -l uste excesiv .

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Rosenkranz [ de post]" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac Rosenkrantz (de post)