Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare

de adasev12 in Dulciuri, 17 Ian 2012 | 5419 vizualizari

 

aveam de la socara mea un borcan maaaaare de gem de cirese amare,,,cred ca are vreo 3 ani...ca e gros si dulceeee.....si mi-a venit ideea sa fac un cozonac cu ea...dar parca mi-era si de nuca...asa ca le-am combinat...

 

INGREDIENTE

aluat de cozonacei:

  • 600 g faina 00
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 300 ml lapte
  • coaja rasa de  portocala
  • vanilie
  • cca 150 g zahar
  • o jum lg-ita de sare

umplutura:

  • 300 g dulceata/gem de cirese amare
  • 200 g nuca macinata si indulcita
  • un cubulet de unt
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare:

initai vroiam sa faca un aluat sarat..dar mi-a venit apoi brusc pofta de cozonac...

deci...drojdia se lasa la cald putin apoi se dizolva intr-un pahar  pe jumatate  cu lapte caldut si o lg-ita de zahar.

se adauga apoi o lg de faina si se lasa la loc cald, sa cresca.

eu mai nou asa incep toate aluaturile,daca am surpriza sa nu creasca acesta maia, stiu ca nu mai are rost sa continui.

daca creste  inseamna ca si aluatul va dospi frumos. deci...aceasta maia creste foarte repede, cca 5 min daca este la temp peste 20 grade. apoi se trnsfera in vasul in care se va face aluatul, in care se pune intai faina la temperatura camerei si in mijlocul ei  se toarna aceasta maia dospita.

se presara si sarea si apoi se adauga ouale la temperatura camerei  ( sa nu fie din frigider...), coaja de portocala, , vanilia, zaharul  si se omogenizeaza cu o lingura de lemn.

laptele se incalzeste nitel , apoi se adauga treptat la compozitie, framantand cu mana, pana la omogenizare, se transfera coca pe masa si se framanta bine bine cam 10 min, se mai tranteste de masa din cand in cand, sa se fragezeasca.

se face o bila rotunda si se transfera inapoi in vasul in care s-a facut, se cresteaza la mijloc si se presara cu faina, se acopera si se lasa la dospit la loc cald.

eu am lasat-o vreo 3 ore...am avut timp destul. oricum, sa dospeasca bine....

se pregateste forma in care se va coace..se unge si tapeteaza cu faina.

coca se scoate iar pe masa si se framnata putin sa iasa aerul din ea, apoi se intinde intr-o foaie aprox dreptunghiulara si cam de 1 cm grosime. se unge bine cu gem si apoi se presara nuca . eu am vrut sa iasa cozonaceii mai subtirei, asa ca am taiat foaia in patru., apoi am rulat fiecare bucatica. desupra le-am uns bine cu unt topit si am mai presarat nuca macinata.

am pus in tava si i-am mai lasat o ora sa creasca la loc cald.

am incins apoi cuptorul la 180 g si i-am copt cam 40min...

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

Brownie cu căpșuni - Deliciul suprem cu ciocolată și fructe

pe 20.06 la 17:21

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Hencleș, adică niște cozonac săsesc