Cum se umple borsul

de RODIMUR in Ciorbe, 22 Iul 2017 | 28976 vizualizari

 

Borșul este o specialitate moldovenească, dar în ultimul timp a apărut și în comerț și se cumpără peste tot în țară. Nu se compară, evident cu cel făcut în casă, dar merită să umpleți borș, numai dacă vă place.
Există o tradiție, transmisă din mama-n fiică relativ la umplutul borșului. De exemplu, se umple borș numai în zilele de: marți, joi și sâmbătă. O altă tradiție spune că persoana care umple borșul, dacă nu este mai iute din fire și mai rea, trebuie să facă o mică răutate în acel moment, să provoace o mică suferință cuiva și astfel borșul se va acri. Apoi, se zice că prima recoltă de borș trebuie să rămână în casă, nu trebuie dată străinilor. Doar după ce s-a umplut din nou borș, se poate da altcuiva.
Borșul se umple de regulă într-o putinică din lemn, sau într-un vas de lut/ceramică, dar mai nou, gospodinele folosesc borcane mari din sticlă. Dincolo de faptul că sunt mai fragile (ceea ce e rău) borcanele acestea din sticlă prezintă avantajul că se pot vedea foarte clar cantitățile puse și ce se întâmplă înăuntru, sau când este borșul gata acrit.
Oricum, e de prefearat să acrim cu borș ciorbele noastre, dacă ne gândim din ce se face acesta: tărâțe din grâu, recomandate la atâtea diete.
Pentru că este dificil de precizat numărul de porții, voi specifica faptul că din aceleași ingrediente se poate scoate borș de 3-4 ori. Dacă prima tranșă de borș va rămâne în casă, celelalte pot fi date și altora. 

 

INGREDIENTE

  • 1-1,5 litri de huște (cuib de la alt borș)
  • 200-250 grame tărâțe de grâu
  • 40-50 grame făină albă
  • 75-80 grame de făină de porumb
  • frunze și crenguțe de vișin
  • 2-3 litri de apă caldă
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se umple borsul:

Se pun 2-3 litri de apă la încălzit, dar apa să nu fie clocotită, ci caldă, spre fierbinte.

Într-un vas mare (de exemplu, ca în fotografii, un borcan de sticlă de 8 litri) se pun huștele procurate de la cineva care a mai umplut borș. Dacă nu aveți de unde să procurați huște, atunci va trebui să acriți singură tărâțe, amestecate cu cele două tipuri de făină și cu apă caldă, dar acest proces va dura foarte mult. Unii spun că o felie de pâine neagră pusă peste tărîțele amestecate cu făină poate ajuta la acrirea și formarea huștelor.

Peste huște se pun făina albă, făina de porumb și frunzele/crenguțele de vișin. Se amestecă puțin aceste ingrediente și se așează două-trei lame de cuțit sub borcan. 

Se toarnă cu un polonic apa caldă în borcan și se amestecă bine ingredientele. Se lasă puțin să se odihnească și apoi se mai amestecă din când în când conținutul. Veți vedea că borșul începe să se limpezească, dar nu-l scoateți încă, pentru că nu e acrit. Lăsați borșul în borcan până a doua zi (cel puțin 24 de ore) la căldură. Dacă este iarnă și e frig în casă, ar fi bine să înveliți borcanul cu niște prosoape sau cu o păturică, pentru a menține căldura mai mult timp.

A doua zi, după ce ați mai amestecat de două-trei ori conținutul borcanului, lăsați să se limpezească borșul, apoi îl scoateți afară cu un furtun, sau pur și simplu îl scurgeți din borcan în alt vas, dar fără huște sau făină, ci doar borșul limpede. Lăsați borșul să se așeze (va fi tulbure la început) după care strecurați-l și folosiți-l, sau puneți-l la frigider într-o sticlă, până ce veți avea nevoie de el. Din această primă tranșă, așa cum zice tradiția, nu trebuie să dați cuiva din afara casei.

Peste huștele din borcan veți turna iar apă caldă și veți proceda la fel, încă de vreo două- trei ori. Veți observa că borșul va fi din ce în ce mai puțin acru. Dacă în bucătărie este cald și ați pus toate ingredientele necesare, este posibil ca borșul din prima tranșă să fie foarte acru. În acest caz, veți pune mai puțin în ciorbă, sau îl veți combina cu borșul din tranșele următoare.

Nu lăsați borșul să stea pe huște mai mult de o zi-două pentru că se poate oțeti și prinde floare.

După ce ați scos din aceste huște 3-4 tranșe și veți vedea că borșul nu mai este acru, veți păstra o parte din huște (cam atât cât ați avut de la început) le veți pune într-un vas închis ermetic, în frigider și când veți vrea să umpleți din nou borș, veți proceda întocmai ca la început.

TIPS-URI

1

Nu folosiți apă clocotită, pentru acrirea borșului, ci doar caldă spre fierbinte.

2

Nu lăsați borșul să stea pe huște mai mult de o zi-două, pentru că se poate oțeti, sau poate prinde floare. Dacă prinde floare, totuși, o puteți aduna și apoi strecurați borșul.

3

Borșul se umple (pentru prima tranșă) marți, joi, sau sâmbătă, dar reumplerea se poate face în orice zi a săptămânii.

4

În cazul în care cumpărați tărâțe din piață, nu luați cantități mari și țineți-o obligatoriu în săculețe din pânză. Nu îndesați tărâțea în săculeț, ci lăsați-o mai aerisită/lejeră. Depozitați acest săculeț la un loc aerisit și răcoros, nu în bucătărie, unde sunt aburi și e cald.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se umple borsul" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

RODIMUR 1

25.07.2017, 10:37

Miki, dacă respecți regulile, trebuie să ți se acrească, la căldură, cu ingredientele necesare (poate pui prea puține tărâțe?)... Urechește și tu pe cineva, când pui, să fii rea, poate atunci ți se va acri...

Rahela Velicu 1

26.07.2017, 18:33

Nu am facut niciodata, merci pentru reteta!

RODIMUR 1

26.07.2017, 20:29

Cu plăcere, Mimi! Sper să-ți fie de folos într-o zi...!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de curcan cu taitei