Doream de mult timp să fac bezele cu ciocolată, dar am tot amânat, atât din cauza cuptorului meu, care cam arde, cât și pentru că nu prea eram sigură de reușita acestei încercări. Pentru că voiam ca bezelele să conțină ciocolată, nu doar să fie unse. Acum știu că sunt absolut minunate și poate că data viitoare voi mai mări cantitatea de ciocolată. De această dată, pentru a compensa faptul că n-am îndrăznit să adaug, în compoziția de bezele, decât 20 de grame de ciocolată, am mai folosit 20 de grame pentru a le decora.
Din ingredientele de mai jos am făcut 92 bezele și ar fi trebuit să fie cam 8 porții, dar nouă ne-au plăcut atât de mult, încât le-am dat gata în două zile (deci au fost doar 4 porții...!)
Albușurile se mixează spumă, cu praful de sare și când încep să ia volum, se adaugă zeama de lămâie. Se mixează întruna și apoi se adaugă în ploaie, câte o lingură, zahărul pudră.
Când compoziția este lucioasă și fermă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt, se adaugă (opțional) amidonul alimentar și se mai mixează încă 2 minute.
Se adaugă ciocolata răzuită fin, care se încorporează ușor, cu furculița, amestecând cu mișcări de jos în sus.
Se pune compoziția într-un poș și se șprițează bezelele în tăvile pregătite dinainte, cu hârtie de copt.
Se dau tăvile la cuptorul preîncălzit, la cea mai redusă temperatură. Se lasă ușa deschisă la cuptor și coacerea bezelelor va dura cel puțin 90 de minute.
După acest interval de timp, se scot bezelele din cuptor și se decorează cu ciocolată (20 de grame) topită la bain-marie, cu o linguriță de smântână.
Se depozitează într-un loc uscat și răcoros, în recipiente închise ermetic.
1
Albușurile cresc mai repede și mai frumos, dacă se mixează mai întâi cu un praf de sare.
2
Amidonul alimentar este opțional (uneori, eu am făcut și bezele fără amidon!) și se adaugă spre sfârșitul preparării, când nu se mai simt cristalele de zahăr.
3
Este recomandabil să folosiți zahăr pudră, nu zahăr tos.
4
Răzuiți fin ciocolata adăugată în compoziția de bezele.
5
Coaceți bezelele în cuptorul cu ușa deschisă, la temperatura cea mai mică.
6
Păstrați bezelele în recipiente închise ermetic, într-un loc uscat și răcoros.