Aluat: se amesteca faina cu untul, pana rezulta un aluat nisipos. Se adauga ouale, pe rand, sarea, praful de copt stins in zeama de lamaie, zaharul, coaja de lamaie si esenta de lamaie. Se tine in frigider 30 minute.
In acest timp se curata merele de coaja, se rad, se calesc cu zaharul (fara apa), scortisoara, cuisoarele, zaharul vanilinat si cel cu caramel, timp de 20 minute, pe ochiul mijlociu, foc potrivit. Amestecati din cand in cand.
Impartiti aluatul in 2 bucati si intindeti prima foaie, intr-o tava de 37x30 cm (sau putin mai mica), presarati pesmet (pentru a absorbi sucul de la mere) si puneti merele calite. A doua foaie se intinde si se decupeaza fasii, pe care le asezati sub forma de grilaj, peste umplutura de mere. Se introduce in cuptorul preincalzit, pana este gata ( la mine a durat 1 ora si 15 minute-verificati dupa 25-30 minute, eventual intoarceti tava, daca nu se coace uniform).
Se presara zahar pudra pe feliile pe care le mancati, pentru a nu absorbi umezeala.