Desert prajitura Dobos

de Catalina L in Prajituri, 25 Mai 2017 | 3746 vizualizari

 


Reţeta originară a tortului Doboş aparţine maestrului cofetar maghiar Dobos C. Jozsef (1847–1924) şi a fost inventată în anul 1884.
 Este un „Hungaricum”, produs tradiţional unguresc, marcă înregistrată. 
In loc sa-l fac rotund si sa fiu nevoita sa fac 8 foi, m-am hotarat sa fac 2 foi dreptunghiulare pe care le-am impartit apoi fiecare in 4. M-am inspirat de la reteta Jamilei, dar am redus cantitatile de 1/3.
Se mananca in portii mici, caci este dulce si consistent si se pastreaza foarte bine la frigider.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/04/prajitura-dobos_30.html

 

INGREDIENTE

Pentru foi:

  • 5 oua
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • 50 g unt topit si racit
  • 1 varf de sare

Pentru crema:

  • 2 oua
  • 180 g unt la temperatura camerei
  • 130 g ciocolata (amestec lapte+amaruie)
  • 130 g zahar
  • 2 lnguri apa

Pentru caramel:

  • caramel
  • 100 g zahar
  • 35 g apa
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Dobos:

Pregatiti foile:

Frecati ouale cu zaharul si sarea, pana devin bine spumoase si-si dubleaza volumul.

Adaugati untul topit si racit si faina cernuta. Amestecati bine.

Puneti hartie de copt pe 2 placi de cuptor. Impartiti compozitia si nivelati pe toata suprafata.

Dati la cuptorul incins, la 180°C, timp de 15 minute.

Scoateti si dati deoparte. Pentru a le dezlipi usor de pe hartie, puneti un pic de apa rece sub hartie.

Impartiti blaturile in 8 parti egale (fiecare blat in 4 parti).

Pregatiti crema:

Bateti ouale cu zaharul bine, pana cand de vin spumoase si-si dubleaza volumul.

Puneti-le pe bain marie si continuati sa le bateti timp de 10 minute, puneti 2 linguri de apa si continuati sa le bateti pe bain-marie, inca 5 minute.

Luati de pe foc si incorporati ciocolata bucatele. Amestecati bine si lasati sa se raceasca complet. Puneti crema la frigider timp de 2 ore.

Dupa 2 ore, scoateti crema si amestecati (am adaugat un pic de ciocolata rasa- optional).

Bateti untul la robot, adaugati treptat crema de ciocolata si amestecati. Incorporati toata crema de ciocolata, amestecand in continuu. Crema est gata.

Incepeti sa montati prajitura.

Puneti simultan o foaie si un strat de crema. Continuati pana puneti 7 foi.

Imbracati uniform prajitura cu crema ramasa si dati la rece. 

Pastrati un pic de crema pentru decorul final si puneti-o intr-un posh la rece.

Pregatiti caramelul:

Puneti la incalzit apa cu zaharul. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana obtineti un caramel colorat. Intindeti uniform caramelul pe foaia ramasa.

Taiati foaia in triunghiuri cu un cutit uns cu unt. Scoateti prajitura si decorati cu crema pastrata si cu triunghiurile in caramel.

Dati la rece cel putin 2-3 ore si serviti.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

oanapl 1

28.05.2017, 22:55

Super!

mihaelar63 1

01.06.2017, 23:53

Am incercat sa gasesc informatia dar nu o dibuiesc acum . De fapt domnul Dobos maghiar de origine evreiasca a conceput faimoasa prajitura in orasul Turda pe atunci parte a imperiului austro-ungar.Stra-stra-stranepoata lui traieste in Cluj si parca se ocupa si acum cu pepararea renumitului deliciu !

Catalina L 1

02.06.2017, 16:24

interesant Miha te pup

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chec alb şi negru