Pentru mine este o metoda complet noua, probabil mai multi dintre voi chiar asa o faceti de mai multa vreme. M-a convins sa o recomand cu prioritate pentru ca: fructele se fierb doar cateva minute (cu exceptia anilor mai ploiosi cand fructele sunt deosebit de zemoase si pe care trebuie sa le fierbeti putin mai mult) si presupun ca pastreaza mai multe vitamine decat fierte indelung. Alt mare avantaj din punctul meu de vedere este ca pastreaza o nuanta de culoare apropiata celui a fructului crud, insemnand ca este rosiatica ci nu maro sau neagra (daca ciresele nu sunt negre/amarui). Siropul are o nuanta roz incantatoare si consistenta o puteti controla dupa bunul plac, obligatoriu faceti proba paharului cu apa. Daca o veti consuma pe paine la micul dejun, borcanul pe care il desfaceti, il veti tine la frigider iar acest sirop se va mai ingrosa si va sta pe paine (am probat). Alt mare avantaj este ca se face si repede, fara sa stropeasca totul in jur. Nu pe acest criteriu recomand, ci pentru argumentele anterior mentionate. O reteta savoriurbane.ro
Speli fructele, le scurgi bine de apa si le cureti de codite si samburi (fara sa isi piarda forma).
1. Intr-o cratita cu suprafata mare de evaporare pui la fiert la foc mediu zaharul, apa si zeama de lamaie care ajuta fructele sa isi pastreze culoarea. La primul clocot, reduci focul la minim. Siropul rezultat va avea consistenta cam ca la ciocolata de casa daca ati preparat si stiti. Scazi siropul proband din cand in cand astfel: picuri intr-un pahar cu apa rece si picatura isi pastreaza forma cand cade la fund, nu disperseaza imediat. Mie mi-a scapat o suvita si si-a pastrat asa forma pe fundul paharului. Depinde acum si de calitatea zaharului, daca acesta cristalizeaza pe peretii oalei, muti siropul in oala curata inainte de a pune fructele.
2. Tragi cratita de pe foc, pui in sirop toate fructele fara sucul lasat (anul acesta este in exces) si apoi le fierbi la foc mic spre mediu pentru vreo 4 minute. Ciresele, desi pietroase, au lasat ceva suc, si dupa 6 minute aratau ca in poza.
M-am cam speriat, mi se parea ca seamna mai degraba cu un compot. Nu va descurajati. Opriti focul si depozitati-le (nu la frigider) intr-un loc racoros acoperite cu un prosop udat cu apa rece si stors zdravan. Lasati pana a doua zi. In mod normal, fructele vor trage siropul si vor "confia" . scuze ca iar repet, anul acesta fructele au acumulat multa apa si a doua zi siropul mi se parea cam subtirel asa ca am strecurat fructele si am fiert siropul cu sucul lasat de fructe peste noapte, timp de 10 minute. Puteti sa il fierbeti mai mult sau mai putin, pana obtineti consistenta dorita. Apoi am pus fructele in siropul fierbinte si le-am fiert impreuna doar 5 minute pentru ca aratau cum trebuie si aveam temerea sa nu isi schimbe culoarea. Am depozitat iar la rece acoperind cratita cu prosopul udat si stors (daca e prea larga cratita, poti sa pui pe mijloc o ustensila cu coada lunga ca sa nu ajunga prosopul in dulceata. Fiind cantitate putina, seara era deja rece, sterilizasem borcanele cu metoda de la dulceata cu zahar putin inregistrata aici anterior si am pus dulceata rece in borcanele pe care le-am inchis etans cu capacul lor. Eu v-am spus, traditional, dulceata se pune rece in borcanele sterilizate, voi folositi metoda de ambalare a dulcetii, aceea care se potriveste conditiilor de depozitare. Eu de regula o pun fierbinte si intorc borcanele pe capac, pana se racesc pe jumatate.
Sa va fie de folos!
1
Recomand aceasta dulceata de cirese sa o incercati cu esenta de migdale (fara a exagera). Cea din cirese albe cred ca merge si mai bine.
2
Schimbati oala inainte de a pune fructele, daca zaharul cristalizeaza pe margini.