Galaktoboureko

de scortisoara in Prajituri, 9 Sep 2012 | 16125 vizualizari

 

Cum azi a fost ziua "de ceva dulce" am hotarat sa fac acest desert care este pufos, aromat si lipicios (fix cum imi place mie) si mai ales grecesc. Reteta o am direct de la sursa cum s-ar zice, de la niste prieteni din Grecia asa ca sigur nu da gres.

 

INGREDIENTE

  • un pachet de foi de placinta (400g)
  • 9 cani de lapte
  • 3 cani de zahar
  • 2 plicuri de vanilie
  • 2 cani de gris
  • 8 oua
  • 50g unt pentru crema + 150 pentru uns foile

Pentru sirop

  • 3 cani de zahar
  • 1 cana de apa
  • o lamaie
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galaktoboureko:

Punem la fiert laptele, zaharul si vanilia pe foc pana se dizolva zaharul. Adaugam grisul apoi si mai fierbem vreo 5-10 minute pana se ingroasa. Inchidem focul si adaugam ouale batute pana obtinem un amestec uniform. Dupa ce s-a mai racit putin incorporam untul.

Intr-o tava cu pereti inalti asezam jumatate din pachetul cu foi de placinta, foile le ungem intre ele cu unt topit. Turnam apoi crema de gris racita si marginile foilor de placinta le aducem inauntru peste crema astfel incat sa obtinem un "pachetel" . Deasupra punem restul de foi de placinta unse cu unt intre ele si la fiecare foaie pusa ii aducem marginile intre placinta si tigaie. La sfarsit crestam placinta in cate portii dorim sa avem si o dam la cuptor pentru 40 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.

Siropul il facem din zaharul, apa, sucul si coaja de lamaie (eu am pus mai multa coaja, adica am folosit in total o lamaie jumatate). Tinem pe foc pana s-a topit zaharul si incepe sa se ingroase putin

Dupa ce scoatem prajitura din cuptor turnam uniform siropul imediat. Eu l-am pus cu tot cu coaja de lamaie data prin razatoare asa ca a aratat minunat! Se lasa in tava, in bucatarie pe masa, nu la frigider pana a doua zi dimineata cand taiem feliile si le savuram!

Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Galaktoboureko" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (46)

scortisoara 1

03.04.2013, 22:33

meeersiii Diaconta!

Rahela Velicu 1

18.03.2017, 09:57

miki_a 1

20.03.2017, 00:18

Waw! Ce prăjitură ! Mai vino pe la noi!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Galaktoboureko 2