Taiem gogosarii in jumatati, ii curatam de cotoare si de seminte si ii spalam bine. Ii lasam la scurs.
Intre timp pregatim "saramura". O parte otet si doua parti si jumatate apa, cate 1 1/2 lingura de sare la litrul de lichid, iar zahar dupa gust. Eu obisnuiesc sa gust zeama rezultata si imi place sa o fac mai dulce, dulce-acrisoara, dar sa se simta si sarea. O punem la fiert pana da primul clocot si adaugam gogosarii. Ii lasam foarte putin pana se inmoaie cat de cat, nu trebuie lasati prea mult ca devin moi. Vom pune gogosari la oparit doar cat sa-i acopere saramura, nu trebuie ingramaditi pentru ca trebuie sa se opareasca pe toata suprafata.
Borcanele spalate si scurse trebuie sa le avem la indemana pentru ca trebuie sa ne miscam repede. Pana vom pune gogosarii la oparit, morcovul trebuie taiat si asezat in borcane.
Gogosarii pe care i-am scos de la oparit ii vom pune imediat in borcane, ii vom aseza bine, dar nu foarte inghesuiti ca sa patrunda zeama peste tot. Cum am terminat cu gogosarii, mai lasam saramura pana da in clocot si apoi o punem fierbinte, cu grija, peste gogosari.
Punem borcanele cu capacele in jos cateva ore, apoi vom intoarce si le vom depozita in camara pana cand le vom consuma.
1
nu mai pun hrean pentru ca isi schimba gustul in timp;
2
nu pun nici telina ca se amarasc si le schimba si culoarea;
3
in felul acesta tin pana la 3-4 ani fara sa isi schimbe gustul.
4
fiecare poate pune ce ii place (telina, hrean, conopida, etc)
5
din 5 kg de gogosari mi-au iesit 2 borcane de 1700 ml si unul de 4500 ml