Sunt mereu in cautare de retete de post, in special de dulciuri, pentru ca, nu prea ma incanta ideea sa le cumparam, prefer sa le fac acasa. Aveam tot ce imi trebuia pentru aceasta invartita, mult timp nu necesita si uite asa a iesit o bunatate aromata. O sa va rog sa imi scuzati pozele, dar cred ca o buna perioada vor fi mai intunecate, conditiile meteo nu prea ma ajuta sa am o lumina naturala mai buna!
Scoatem foile de placinta din congelator si le lasam la temperatura camerei.
Umplutura:
Spalam merele, le curatam si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intro tigaie antiaderenta punem uleiul, merele rase si stoarse de zeama, zaharul si le transferam pe foc.
Amestecam din cand in cand, le lasam pana scade toata zeama.
La final le aromatizam cu scortisoara, le tragem de pe foc si le lasam la racorit.
Incorporam miezul de nuca macinat si gemul.
Foile le impartim in doua.
Asezam prima foaie, ungem cu ulei, foaie, ungem cu ulei, foaie, ungem cu ulei si iar foaie.
Luam jumatate din umplutura, o punem peste foi si o intindem cu o paleta.
Rulam bine, sulul obtinut il facem ca un melc si il asezam intr-un vas ceramic (pe care il ungem cu putin ulei), in mijloc.
La fel procedam cu celalat si continuam cu el melcul din vas.
Ungem invartita cu margarina si esenta de vanilie (zahar vanilat daca aveti).
O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 40-50 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Cand este gata, o soatem sa se racoresca si servim!