Acus trecem in luna Martie si se apropie sarbatoarea celor 40 de Sfinti! Am zis sa public din timp o reteta de mucenici. :D
Aluat:
Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa. Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul.
Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina. Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat si sa nu se prinda de maini. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.
Se pune si uleiul treptat si se framanta bine inca 15min. Cand e bine framantat, aluatul este moale si elastic. Cand apesi cu degetul pe el se va modela usor. Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45 minute.
Dupa ce a crescut, formati mucenicii.
Luam o bucatica de aluat si o intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Sa nu fie prea subtire cat un deget asa. O rulam in forma de 8. De asemenea, puteti impleti doua astefl de fasii si dupa care faceti 8.
Deschidem cuptorul la foc potrivit, 180ºC. Punem mucenicii in tava, tapetata cu hartie de copt si ii lasam la crescut 10 minute.
Facem un sirop pentru uns din 3-4 lg zahar si 100 ml apa. Ii pensulam usor si ii bagam la cuptor pt 20min-180ºC pana se rumenesc frumos.
Intre timp facem siropul: Punem 2 cesti de apa+1ceasca zahar+4 lg miere pe foc pana cand prinde consistenta. Puteti adauga si putin rom.
Cand s-au mai racit mucenicii bagatii in sirop, intoarcetii de 2-3 ori si asezatii intr-o tava si presarati nuca macinata. Daca ii doriti mai insiropati, eu una...nici nu se pune problema....ii ador cu mult sirop, turnati siropul ramas peste ei dupa nuca macinata.
O bunatate, nu alta! Au fost prima mea reusita cu un aluat dospit! de atunci folosesc aluatul in diferite retete! :D
Reteta este inspirata din doua locuri: de la mama soacra si de la Laura Sava.
Pofta buna!
1
E bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, mai ales pentru aluat.