Paine Mos Craciun

de oanapl in Cook and smile, 21 Dec 2017 | 3975 vizualizari

 

Vă invit să pregătiți o pâine frumoasă și delicioasă cu care vă veți încânta musafirii!

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • ½  lingurita zahar
  • 260 ml lapte
  • 50 g unt topit
  • Un varf de cutit de sare
  • 1 ou
  • 1 maslina fara sambure (pentru ochi)
  • pentru uns:
  • 2 galbenusuri + 3 linguri lapte
  • colorant rosu
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine Mos Craciun:

Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si sarea. Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in care a framantat si a dospit).
Daca vrei sa framanti aluatul manual, pregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute , la cald. 
Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor caldut, sarea si untul moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. 
Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece. Dupa ce aluatul a crescut suficient, framanti putin si il imparti in 2 bucati, o bucata mai mare si o bucata mai mica.

 Iei bucata mai mare de aluat si ii dai o forma de triunghi rotunjit. Acesta reprezinta capul si caciula lui Mos Craciun.
Iei bucata mai mica de aluat si o imparti in doua. O parte trebuie modelata in forma de barba. Folosesti un feliator cu care sa franjurezi aluatul ca si cum ai face niste onduleuri . Apoi lipesti barba de fata mosului (de bucata mare de aluat).
Aluatul care ti-a ramas il vei folosi pentru a face mustata, buzele, nasul, marginea caciulii si ciucurele. Mustata o faci din 6 franjuri de aluat. Nasul poate fi o biluta de aluat, asezata chiar in locul in care pornesc firele de barba. Pentru marginea caciulii poti sa rulezi aluatul precum o coarda groasa, apoi sa o lipesti de caciula, in partea in care aceasta ar avea marginea, de-a lungul capului. Iar ciucurele poate fi precum nasul, dar ceva mai mare.
Pentru ochi folosesti 2 jumatati de maslina sau 2 stafide.
Bati bine galbenusurile cu laptele intr-un castron. Ungi intai fata si barba mosului si apoi adaugi in galbenus colorantul alimentar rosu si ungi caciula lui Mos Craciun, apoi nasul si buzele. 
Dai painea la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 grade Celsius, pana cand se rumeneste frumos. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine Mos Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Rocsi 1

22.12.2017, 19:44

Ce talentata esti! Te joci frumos in bucatarie!

dantes 1

23.12.2017, 10:34

Frumoasa!

elucubratiiculinare 1

24.12.2017, 08:40

nu-l papati pe Mosu' ca nu mai vine cu cadouri :">

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Budincă de pâine - Rețeta ușoară și delicioasă