Saptamana aceasta mi-am ocupat-o numai cu prepararea gutuilor, ca tare multe am mai primit!
Am facut in fiecare zi si dulceata si gem si peltea si voi mai face.
Am spalat foarte bine gutuile cu buretele de vase pentru a indeparta definitiv puful de pe ele.
Le-am curatat coaja si am indepartat cotoarele.
Pulpa am folosit-o la dulceata si gem.
Merele spalate si ele le-am taiat in sferturi.
Am pus intr-o oala de 8 L cojile, cotoarele gutuilor si merele si le-am acoperit cu apa.
Am pus oala pe foc mediu si am lasat sa fiarba pana cand au inceput sa se paseze toate ingredientele, apoi am strecurat zeama printr-un tifon curat.
Am masurat lichidul rezultat si am adaugat 1 kg de zahar la litrul de lichid.
Au rezultat 3 litri de lichid.
Apoi am pus vasul cu lichid si zahar la foc incet, am adaugat 2 batoane de scortisoara, zeama de la o lamaie si am fiert, pana cand s-a format ca o gelatina, aproximativ 4 ore.
Pe parcursul fierberii am mestecat din cand in cand cu o spatula de lemn si am incercat consistenta, punand cate putin lichid intr-o farfurie si lasand sa se raceasca.
Cand am obtinut consistenta dorita am stins focul si am pus pelteaua fierbinte in borcanele sterilizate, am inchis capacele si am mai dat borcanele la cuptor pentru 5 minute, apoi am stins cuptorul si am lasat borcanele acolo pana a doua zi cand s-au racit complet.
Au rezultat 6 borcane de aproximativ 400 gr.
Am etichetat borcanele si le-am trecut in camara.
A iesit o peltea foarte frumoasa la culoare!
1
se poate adauga dupa preferinta si esenta de vanilie sau zahar vanilat.