Peltea din piersici rosii si gutui

de Constelatialeu in Dulceata / Gem, 29 Sep 2020 | 3926 vizualizari

 

Pentru ca am avut persici rosii din belsug, am facut gem, am facut dulceata si parca era pacat de cojile alea frumoase sa le arunc, asa ca am adunat si bruma de gutui , multe deja stricate din pom, le-am facut felul transformandu-le intr-o delicioasa peltea. Peltea ce-mi aduce aminte de mamaia mea ( mama tatalui ) , ea era specialista in dulceturi si peltele. Ne servea peltea intr-un pahar inalt, in care punea 2 lingurite de peltea si turna apa rece peste, era un deliciu , mai ales cand era foarte cald.
Peltea conform dictionarului :Produs alimentar fabricat din suc de fructe fiert cu zahar, inchegat cu o masa gelatinoasa, elastica si transparenta, asemanatoare cu jeleul. 

 

INGREDIENTE

  • coji de piersici rosii cam de la cca 5 kg de piersici
  • coji si cotoare de gutui de la cca 2 kd de gutui
  • apa cat sa acopera de cca 3 degete amestecul de coji
  • Zeama obtinuta dupa fierberea cojilor procent de 1:1 , adica 1 l zeama de fructe si 1 kg zahar
  • 3 l zeama- atata am obtinut eu
  • 3 kg zahar
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peltea din piersici rosii si gutui:

Intr-un tuci am pus cojile de piersici si gutui, am adaugat apa cat sa treaca de 3 degete peste coji si am lasat sa fiarba la foc mic pana ce cojile au devenit moi.

Am strecurat zeama, am masurat-o, am obtinul 3 l de zeama. Am pus zeama intr-o oala cu fund dublu, am adaugat zaharul si am lasat sa fiarba la foc mic pana ce a scazut aproape la jumatate.

Am facut proba, am pus intr-un paharel peltea si am bagat paharelul la congelator. Am pus pelteaua fierbinte in borcane sterilizate, am capacit borcanele, le-am acoperit cu o patura si le-am lasat sa se raceasca. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea din piersici rosii si gutui" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mămăliguță în straturi, cu brânză de burduf și ouă de prepeliță

de RODIMUR 8

ieri la 13:59

Salată cu avocado - Rețeta savuroasă și ușoară

ieri la 08:30

Crackers cu rozmarin și parmezan - Gustarea crocantă și savuroasă

ieri la 08:26

Vinete cu brânză la cuptor - Super gustoase și ușor de făcut

ieri la 08:22

Șnițele crocante din dovlecei - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 17.07 la 09:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1232 puncte

RODIMUR

1104 puncte

mirela0911

1000 puncte

Lau

Lau 9

157 puncte

vasimur

152 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert dulceață de zmeură întreagă