Sunt asa de bune iar aluatul iese asa de moale si pufos incat m-a cucerit .Aluatul il puteti folosi si la retete dulci.Va recomand cu incredere aceasta reteta .
Se face intai umplutura ca sa fie rece cand se va umple aluatul :
Ciupercile se calesc cu ceapa, se pune putin piper si sare dupa gust(in caz de e prea lichida ingrosati cu pesmet,sau scurgeti bine zeama)
Aluatul:
Amestecati laptele batut, uleiul, sarea, zaharul. Se pun intr-o cratita si le incalziti putin pe aragaz - aveti grija sa nu fie fierbinte.
Faina se amesteca cu drojdia si se adauga la ingredientele de mai sus.
Framantati aluatul - va iesi un aluat foarte placut si moale.
Lasati sa se odihneasca 10-15 minute, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentara.
Dupa ce s-a "odihnit" il mai framantati pe masa presarata cu putina faina si se mai lasa 20-25 minute, sa creasca frumos.
Dupa ce a crescut aluatul se taie bucatele mici, cat o nuca, daca le vreti mai mici, sau putin mai mari . Le faceti bilute si le puneti una langa alta.
Fiecare bila de aluat se intinde cu mainile sau cu facaletul cam de 5mm grosime si rotunde.
Se pune cam o lingura de umplutura pe fiecare.
Se lipesc marginile bine.Colturile se aduc usor spre mijloc si le lipiti putin.Intoarceti cu lipitura in jos si gata. Se pun pe o tava de cuptor cu hartie de copt.Se lasa 15 minute sa creasca putin in tava, apoi se ung cu un galbenus de ou si le dati la cuptor la 180-200 grade.
Cand sunt rumene deasupra si dedesubt ,sunt gata.Se scot din cuptor si se lasa sa se racoreasca bine.
Sunt bune si calde si reci.
Umplutura se poate face in mai multe feluri:
- cartofii se mai pot amesteca cu branza de oi sarata, sau telemea;
- ceapa verde putin calita si amestecata cu oua fierte taiate bucati mici;
- varza proaspata calita cu putina ceapa, piper si sare;
- varza murata calita cu ceapa, piper+sare;
- amestec de cascaval cu telemea;
- orice carne tocata, calita cu putina ceapa, piper si sare.
- branza de vaci;
etc. cu ce va mai trece prin minte
Pofta Buna!