De mult timp ma gandesc sa fac un tort Sah. Problema e ca nu am 3 tavi rotunde de aceeassi dimensiune, adica vreo 20-22 cm, pentru a da drumul la treaba.
Asa ca tot gandindu-ma si rasgadindu-ma la ce fle de prajitura-tort sa ii fac fiica'mii de Sf. Ion (o cheama si Ioana, nota bene!) am hotarat brusc si instantaneu sa ii fac o prajitura Sah. Eh! mult mai simplu de facut, dar, totusi, de efect. Am vrut sa o imbrac apoi tot in cocolata, dar pe ultima suta de mteri am improscat-o bine de tot cu niste frisca si am impanat-o cu fulgi de migdale.
Asa ca dragilor, vorba cuiva foarte drag mie, va prezit astazi cu mare impaunare :P, Prajitura Sah-Mat, o prajitura cu efect, pentru casele boieresti.
Asa.... mai intai procedam la fabricarea blaturilor. Astfel ca intr-un bol curat frecati spuma untul la temperatura camerei, cu zaharul pudra. Adaugati treptat ouale mixate bine cu un praf de sare, vanilia si faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Impartiti apoi compozita astfel rezultata in doua boluri in cantitate egala. In unul din ele adaugati cacaua si omogenizati bine. Turnati apoi compozitia alba (cea fara cacao) intr-o tava intinsa 24*35, unsa bine cu unt sau puneti o hartie de copt. Si coaceti la foc potricit cam 25-30 minute, pana se coace uniform, faceti testul cu scobitoarea, e mai sigur! Apoi procedati identic si la fel :P, si cu compozitia cu cacao. Lasati blaturile sa se raceasca complet, pe un gratar metalic, apoi le insiropati putin cu sirop din compot, sirop de zahar ars sau ce vreti voi, sau le lasati asa... neinsiropate.
Intre timp vom proceda la fabricarea cremei. Un proces tehnologic foarte simplu dar cu un rezultat spectaculos de delicios. Intr-o craticioara, pe baie de aburi, topiti ciocolata si lasati-o apoi la racit, la temperatura camerei. Separat mixati frisca lichida pana sta teapana. Adaugati in ea mixand continuu ciocolata topita, racita, dar inca fluida si untul topit dar rece. Mixati si dati la rece.
Pentru asamblarea prajiturii Sah-Mat va trebuie doar putintica rabdare, incredere si migala. Pe un blat de lucru se va desfasurta intreg procesul de asamblare.
Astfel ca mai intai taiati blaturile (pe lung) in fasii egale, cam de 4 cm. apoi puneti o fasie alba, una neagra, una alba si iar una neagra. e ca intr-un joc cu alba-neagra? Hmnmm...n-as crede! E mai tare ! :)) So, dupa ce ati aranjat fasiutele, lipiti-le intre ele, (una de alta adica), cu crema. Puneti crema si lipiti, asa ca-ntr-un pupic :)) Cand ati terminat de lipit cele patru bucati, ati format baza. Ungeti-le cu crema pe deasupra bine de tot dintr-un capat in altul, (puneti un strat de crema :P). Continuati sa ridicati al doilea etaj de fasiute, dar de data aceasta veti porni cu culoarea opusa celei de jos, adica negru, alb, negru alb. Inteles? le lipiti si pe acestea, exact ca la primul strat. Apoi le ungeti pe deasupra cu crema si procedati la fel si cu cel de al treilea strat de fasiute. Astfel ca la sfarsit veti obtine o minunata prajitura cu efectul tablei de Sah. Strangeti bine prajitura in folie de alimente si dati la rece cateva ore.
Pentru ornat puteti folosi o tableta de 200-250 gr ciocolata amaruie, topita si apoi turnata direct peste preajitura si ornata dupa cum va duce imaginatiunea. Sau puteti proceda cum am facut eu. Adica am mixat teapan 250 ml frisca lichida cu care am uns bine de tot prajitura pe toate fetele,.... dar mai inainte de asta....uitai sa ma spun: taiatu capetele prajiturii si transferati-o pe un platou lung.:P....apopi treceti la ornat! Deci inveliti-o bine in frisca si apoi va jucati dupa cum va duce imaginatia. Cum nu ma descurc cu posul sa fac minuni din frisca, a trebuit ca dupa ce am uns-o cat de cat, sa o impananez cu fulgi de migdale si sa pesar ici-colo niste bilute mici si dragut colorate.
Cam asta e tot! Greu? Nu cred! E usurel... poate doar migalos, dar usurel. Am uitat sa va spun ca mi-ar mai fi trebuit putina crema, dar am avut un ajutor de nadejde care facea gimnastica cu "Maimu vede..." si mai dadea si cu lingurita prin bolul cu crema de cioco.... so... aveti grija la aia mici :))!