Racituri cu ciolan afumat

de mihaelar63 in Porc, 14 Apr 2019 | 8981 vizualizari

 

Am vazut eu pe la vecinii nostrii unguri retete cu racitura din ciolan afumat . Asa ceva m-a uimit si mi-a incitat curiozitatea culinara . Bineinteles ca  beneficiarul principal al raciturilor a fost foarte incantat :D Eu am avut emotii ca se va inchega racitura , asa ca am mai pus cativa sorici proaspeti de porc .

 

INGREDIENTE

  • 1 ciolan afumat de casa -aproximativ 1.5kg
  • cativa sorici proaspeti de porc
  • 1 ceapa rosie
  • 1 morcov
  • 1 tija telina
  • 1 caciulie usturoi
  • 1 foaie dafin
  • 1 lingurita boabe piper negru
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Racituri cu ciolan afumat:

  1.  Pentru inceput am oparit ciolanul afumat si soricii cu apa clocotita . Am aruncat apa .
  2. Se curata ceapa , morcovul si se spala .
  3. Caciulia de usturoi ramnr fara primul strat de foi si mustata . Splati impreuna cu tija de telina .
  4. Se pun la fiert in oala sub presiune ciolanul, legumele , usturoiul , piperul si foaia de dafin .
  5. Apa trebuie sa depaseasca cu foarte putin ingredientele din oala .
  6. Nu este nevoie de sare , ciolanul crud a fost tinut in saramura si apoi afumat .
  7. Eu am fiert  timp de 90 minute la foc mic .
  8. Se scoate capacul respectand regulile de protectie .
  9. Strecurati zeama cu ajutorul unei  site .
  10. Carnea  este bine fiarta incat cade de pe oase . Soricul de pe ea este moale si gelatinos .
  11. Am distribuit carnea si bucatile de morcov in patru boluri . Probabil ca aveam ,, marfa"' si de vreo sase daca nu se manca carnea calda [ a fost delicioasa :D ]
  12.  Zeama am last sa se raceasca pe balcon .
  13. Dupa racires-a format o pojghita de grasime pe care am adunat-o cu usurinta cu ajutorul unei spumiere .
  14. Se pune la fiert din nou zeama pana scade la jumatate .
  15. In acest moment fac proba inchegarii : pun pe o farfurioara o lingura de zeama si o scot afara pe pervaz daca este rece .
  16. In caz ca zeama nu se incheaga mai fierb si las sa scada putin .
  17. Se toarna zeama peste carne in boluri si se pune  sa se inchege  la loc rece .
  18. La servire folositi lamie ,hrean razuit in otet , piper , boia rosie dulce sau iute .

                                      Pofta buna !!!!

TIPS-URI

1

Daca credeti ca ciolanul afumat este prea sarat il puneti cateva ore in apa rece . Schimbati apa de cateva ori ca astfel sa se desareze .

2

Reteta originala ungureasca prevede si chimen , nucsoara , ghimbir .c u proxima ocazie ma voi aventura sa o incerc si astfel :D

Daca ti-a placut reteta noastra "Racituri cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Varza murata cu rasol afumat, la cuptor