Pe cat de simpla, pe atat de controversata, Salata Caesar este una dintre cele mai gustoase si faimoase salate, facand parte din meniurile restaurantelor din intreaga lume.
Desi exista mai multe variante in legatura cu inventatorul Salatei Caesar, cea mai plauzibila este aceea care il scoate in prim plan pe Caesar Cardini ( 1896-1956), un italian imigrant care a lucrat ca bucatar si administrator de hotel in Mexic și Statele Unite ale Americii. Cardini locuia în San Diego dar, de asemenea, a lucrat in Tijuana – Mexic, la hotelul care astazi ii poarta numele – Hotel Caesar , pentru a evita restricțiile datorate perioadei de criza economica din Statele Unite.
Pe data de 4 Iulie 1924, dupa o petrecere ce a durat un weekend intreg, Caesar Cardini a trebuit sa prepare un meniu in graba pentru un grup de actori de la Hollywood, veniti in Tijuana pentru relaxare . Initial, actorii trebuiau sa plece dimineata, dar, din cauza vremei proaste, plecarea lor s-a amanat. Restaurantul nu mai avea foarte multe provizii si bucatarul a trebuit sa prepare ceva rapid, pentru grupul de actori, inainte ca ei sa se intoarca la Hollywood. Astfel, fiind presat de imprejurari, a pregatit aceasta salata cu ingredientele care existau la momentul acela in bucataria restaurantului: salata romanacu frunze netede, bine uscata si asezate intregi pe marginea unei farfurii plate, pentru a putea fi mancate cu degetele, crutoane proaspat preparate, parmezan ras, usturoi, ulei de masline, otet din vin, zeama de lamaie proaspat stoarsa, piper negru proaspat macinat, sare, ou nefiert si sos Worcestershire.
Doi ani mai tarziu, in 1926, Alex Cardini fratele lui Caesar, s-a alaturat acestuia la restaurantul din Tijuana. Alex, un fost pilot al Fortelor Aeriene Italiene in timpul primului război mondial, a adăugat alte ingrediente, dintre care una era anșoa, și a numit-o Salata Aviatorilor salata dedicata pilotilor de la Rockwell camp Baza Aeriana de la San Diego.
Versiunea lui Alex a devenit foarte populara, iar mai tarziu, aceasta salata a fost redenumit „Salata Caesar.” Cezar s-a declarat a fi ferm împotriva includerii anșoa in acest amestec, sustinand ca sosul Worcestershire, are aroma si gust slab de pește . De asemenea, el a sustinut ca uleiul folosit trebuie sa fie ulei de masline italian, iar parmezanul, de asemenea trebuia sa fie importat din Italia.
Spre sfarsitul anilor 1990, Salata Caesar a fost declarata ilegala in California, printr-o lege care interzicea comercializarea oricarui tip de mancare ce foloseste oua crude ca ingredient. Legea a fost revizuita si situatia a fost remediata in 1998, iar salata s-a gasit din nou in restaurante. Astazi, salata Caesar Cardini este pe aproape fiecare meniu de restaurant și hotel și este un discontinue în meniuri de catering din întreaga lume.
Trei ani inainte de moartea lui Cardini in 1956, cei mai buni bucatari din „Societatea Internaționala Epicures” de la Paris au proclamat Salata Caesar drept „cea mai mare reteta provenita din America, in 50 de ani.
(sursa: dietamediteraneana.wordpress.com)
Incingeti bine grill-ul. Dati pieptul de pui prin sare, piper, papika si putin ulei de masline.
Rumeniti-l pe ambele parti. Dupa ce s-a racit putin il taiati in bucatele.
Pregatim sosul vinaigrette: amestecam otetul, mustarul, sarea si piperul.
La urma adaugam uleiul si smantana si frecam bine pana se obtine o crema mai subtire.
Spalati salata.
Taiati-o bucati si puneti peste ea sosul vinaigrette. Amestecati.
Taiati ardeiul in cubuletele si castravetele in rondele.
Razuiti parmezanul.
Fierbeti ouale in apa cu sare - 1 ou /persoana. (10 minute pentru oua tari, 5-6 minute pentru oua moi).
Intr-o farfurie adanca puneti salata, ornati cu castravetele, bucatile de pui, ardeiul rosu si parmezanul razuit.
In mijloc puneti oul moale (sau taiati oul tare in 4).
Presarati crutoane de paine usturoiate.
Pofta buna!!!
1
adaugazti o lingura de smantana in sosul vinaigrette obisnuit