Cum nu-i voie la pescuit, din motive motivate, am cumparat pestele, dar din ala viu, care cu greu a dat ortul popii....1 mai muncitoresc sarbatorit cu gratarel, dar nu inainte de a termina de pus rasadurile in gradina. Partea de pregatire a gratarului a revenit partii masculine, iar eu cu partea de curatat si pregatit saramura.
Mai intai se pregateste gratarul, cand lemnele au ars si s-au transformat intr-un jar incandescent, se asaza o tava gaurita sau o tabla. Se lasa sa se incinga, apoi se asaza o folie de aluminiu se presara un strat de sare grunjoasa, se lasa sa se incinga, apoi se asaza pestele. Inainte sa fie asezat pe gratar pestele se curata de solzi, apoi se taie pe burta si se scot intestinele, de la cap se scot branhiile si osul alb care se gaseste intre cap si corp, pe axa sirii spinarii, acel os amaraste daca este lasat. Se spala bine pestele, crapul se taie pe din doua pe lungime, pentru ca este mai mare si sa se poate frige mai bine, carasul se lasa intreg. Aceste operatiuni le-am facut cu o zi inainte, atunci cand am cumparat pestele, i-am dat un praf de sare si l-am bagat la frigider, pentru a doua zi cand am facut gratarul.
Se lasa pestele pe gratar sa se friga pe o parte, apoi se intoarce pe partea cealalta, cand este gata fript, se asaza intr-o tava sau vas incapator, se toarna cca 1/2 l apa minerala si se acopera cu o folie alimentara, se lasa asa cat timp coacem legumele. Asezam legumele- rosiile, ardeiul iute, ardeiul gras, usturoiul, ceapa- pe gratar si le coacem, dupa ce sunt bine coapte, se curata de coaja, se taie mai marunt si se asaza peste pestele fript. Taiem si ardeiul iute verde, presaram piper si ornam cu patrunjel verde, daca mai este nevoie, mai adaugam apa, invelim tava cu folie alimentara pana ne asezam la masa.Trebuie sa stea cel putin 30 min, sa se imbine aromele.