Obligatorii pe masa de craciun mici si gustoase facute dupa o retzeta din zona moldovei.
Varza se pune in apa rece cateva ore dupa care se desface si se pregatesc foile pt sarmale iar ce ramane se toaca fin.
Carnea de pe ciolan se scoate si se da prin masina de tocat.
orezul se spala si se lasa in apa rece 1/2 ore
Ceapa se curata se toaca marunt si se pune la calit pana se inmoaie, se adauga 3-4 linguri de pasta de tomate, sare, piper, se mai amesteca 2-3 min. si se pune la racit.
Mararul se toaca fin.
Costita afumata se taie felii.
Intr-un castron mare se pune carnea tocata, carnea de la ciolan, orezul, ceapa calita rece, mararul si se amesteca bine, se gusta, se potriveste de sare si piper si se lasa o jumatate de ora pt omogenizarea aromelor
Cand amestecul este gata se trece la formarea sarmalutelor ( de preferintza f mici ). mie mi-au iesit 154 de sarmalute.
Apoi punem pe fundul unei cratite un strat de varza tocata cateva felii de costita si apoi un rand de sarmale, iar cateva felii de costita si un rand de sarmale pana se umple cratita. Deasupra se pune un strat de varza.
Se face un amestec din 3-4 linguri paste de tomate si apa si se toarna in cratita pana acopera varza.
Se pune cratita pe foc 90 de min la foc min agitand-o din cand in cand sa nu se prinda
Dupa aceasta se completeaza cu apa si se pune in cuptor la 200 de grade C cel putin 3 ore dupa care sunt gata.
Se consuma cu zmantana, mamaliga si ardei iute daca va place
Pofta Buna!