O prajitura pe care o adooor......de origine maghiara o gasim in majoritatea restaurantelor unguresti , eu nu ratez sa o savurez de cate ori trec prin Ungaria...cu trei blaturi de pandispan pufos, crema de vanilie, nuca si sos de ciocolata iti incanta pe deplin simturile...eu am preluat reteta de aici...cu mici modificari si este identica cu cea pe care o cunosc atat de bine...multumesc!
http://coquinaris.wordpress.com/2010/01/09/prajitura-somloi-galuska/
Mod de preparare prajitura Somloi Galuska:
Se pregatesc cele trei blaturi separat. Avem nevoie de o tava in care le vom coace, de dimensiuni potrivite.
Pandispanul cu vanilie:
Punem la mixer albusurile si le batem spuma, apoi amestecam cu galbenusurile frecate cu zahar si amestecate cu vanilie, adaugam faina usor si coacem compozitia intr-o tava acoperita cu foaie pergament la 180 grade pentru 10 minute.
Pandispanul de cacao: adaugam la sfarsit o lingura de cacao.
Pentru pandispanul cu nuca adaugam la sfarsit nuca si procedam in acelasi fel ca la primul pandispan.
Lasam blaturile la racit si apoi le desprindem usor. Nu ies niste blaturi foarte inalte dar nici nu este necesar.
Crema o facem amestecand albusurile spuma cu 1/3 din zahar, galbenusurile cu o parte din lapte( 100 ml) si apoi faina. Restul de lapte 400 ml punem pe foc cu vanilia si 2/3 din zahar.Adaugam peste lapte cand incepe sa fiarba compozitia de galbenusuri cu albus si faina.
Siropul de rom se face aducand apa la punctul de fierbere si apoi topind zaharul si adaugand romul, se amesteca apoi pana la dizolvare completa.
Sosul de ciocolata se face punand laptele intr-un ibric pe foc pana se infierbanta( fara sa fierbem)apoi topind zaharul in el , adaugam cacaoa si crema de nutella, amestecam pana omogenizam complet.
Asamblare:
Punem pe un platou( eu am pus in tava de Jena in care am copt foile),primul blat.
Il insiropam cu o parte din siropul de rom, apoi punem 1/3 din crema de vanilie, deasupra nuca( si stafidele dupa caz).
Punem blatul de cacao il stropim cu o parte din sirop, nuca , ( stafide), apoi deasupra al treilea blat cel cu nuca.
Insiropam blatul de nuca cu restul de sirop, adaugam restul de crema si deasupra nuca apoi presaram cacao.
Dam la rece pana se raceste bine de tot( cateva ore) si apoi servim.
Modalitate de servire:
Cu lingura speciala de inghetata rupem bucati din prajitura( vor rezulta niste galuste) si le servim pe farfurie cu frisca deasupra si stropite din belsug cu sos de ciocolata.
Ce deliciu!!!!!!
http://coquinaris.wordpress.com/2010/01/09/prajitura-somloi-galuska/