Iata o reteta scandinava de somon gravlax.
Acest somon marinat crud are denumirea gravlax in Suedia si este cunoscut sub numele de gravlaks in Norvegia, gravad laks in Danemarca, graavilohi in Finlanda (finnois) sau graflax in Islanda. Este deci o specialitate scandinava din file de somon crud.
Somonul folosit trebuie sa fie foarte proaspat, cu carnea ferma si un miros placut. Cantitatea de sare trebuie adaptata la cantitatea de somon (1:10 sare).
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/02/somon-gravlax.html
Amestecati sarea, zaharul, piperul alb si mierea.
Puneti folie alimentara pe fundul unei tavi mici, lasand sa depaseasca pentru a inveli somonul apoi complet.
Puneti marar si deasupra somonul cu partea fara piele in sus.
Puneti deasupra compozitia cu sare preparata si acoperiti apoi cu marar.
Inveliti somonul in folia alimentara si puneti peste el greutati (o tava cu borcane pline).
Pastrati-l astfel la frigider timp de 3 zile.
Varsati lichidul lasat in fiecare zi si intorceti-l de 2 ori/zi.
Scoateti somonul din folia alimentara, clatiti-l rapid sub un jet de apa rece si uscati-l cu hartie absorbanta.
Taiati-l in feliute foarte fin,e ca un somon afumat.
Decorati cu marar proaspat si dati un tur de piper 4 parfumuri (proaspat macinat).
Se poate servi simplu la aperitiv sau ca antreu, acompaniat de o salata verde sau in plat principal cu cartofi fierti.