Tarta cremoasa ("Pastel de Nata")

de gamilici in Prajituri, 2 Mar 2010 | 9926 vizualizari

 

Desert traditional portughez , se gaseste in majoriatea cafenelelor .
Desi inca nu le-am facut in casa, postez reteta fiindca le ador, in speranta ca intr-o zi le voi face.Daca nu eu , atunci poate se incumeta un bucataras :)

Asa ca pozele sunt de pe net ...

 

INGREDIENTE

20 forme mici (aluminiu sau metal). Pentru aluat :

  • 300 g faina ;
  • 250 g unt fara sare;
  • 1 lingurita sare
  • apa cat cuprinde

Pentru umplutura/crema:

  • 1/2 litru lapte;
  • 9 galbenusuri:
  • 10 linguri zahar brun
  • 60 g faina;
  • 20 g faina de porumb;
  • 1 betisor de scortisoara;
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 2 lingurite esenta de vanilie;
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cremoasa ("Pastel de Nata"):

Aluatul :

Se amesteca faina cu apa si sare pana cand se formeaza aluatul.

Untul (250 g ) se imparte in 3.

Pe masa de lucru presarata cu faina se intinde aluatul cu facaletul cat sa iasa un dreptunghi , care se unge cu 1 parte de unt.

Apoi se taie dreptunghiul cu cutit in 3 parti egale ,  care se pun una peste alta cu partea unsa in jos. Se repeta de inca 2 ori (se intinde din nou,se unge cu unt si se impatureste,), apoi se lasa la frigider aproximativ 20 min.

Se scoate din frigider , se intinde din nou de aceeasi dimensiune. Pe urma din latura de jos se ruleaza strans pana la capatul celeilalte laturi (ca un tub).

Din tubul format se taie 20 bucati (3-4 cm). Fiecare bucata se pune intr-o forma si  se incepe sa se intinda aluatul pe forma,incepand de la mijloc, in asa fel incat doar fundul si lateralul formei sa fie cu aluat (mijlocul gol pentru umplutura).

Umplutura :

Gablenusurile se bat in bain-marie cu zaharul brun. Laptele se pune la fiert cu betisorul de scortisoara , coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie, se scoate betisorul si se lasa sa se raceasca. Apoi se amesteca faina de grau cu faina de porumb si se adauga in lapte, la fel si gablenusurile.

Cu aceasta  crema , umplem formele pe care le introducem la cuptorul preincalzit la maxim.

Sunt gata cand deasupra crema si aluatul sunt putin arse.

Se presara zahar tos sau scortisoara  si se servesc (calde sau reci).

 

Important! VIDEO :

http://www.youtube.com/watch?v=USeKSLon0n8&feature=related

TIPS-URI

1

Se poate folosi orice fel de zahar.

2

Pentru impaturit vezi VIDEO.

3

Untule e impartit in 3 parti, deci se intinde,se impatureste si se unge cu unt de 3 ori.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cremoasa ("Pastel de Nata")" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

Criss 1

08.10.2011, 07:43

Ce deliciu!

Mirela_Tilvescu 1

17.06.2012, 17:43

buna,locuiesc in Portugalia de 8 ani si am mancat de foarte multe ori pasteis de nata dar am si facut de cateva ori si imi plac f mult.Am descoperit site-ul de putin timp si ma bucur sa gasesc retete diferite si deosebite.Felicitari!

taniafrispa 1

03.10.2012, 21:08

DA FOARTE GUSTOASE,AM LOCUIT SI EU CU FAMILIA ME APROAPE 2 ANI IN PORTUGALIA SI VREAU SA ZIC CA AU PRAJITURI FOARTE BUNE DAR NU NUMAI,SI MINCAREA LOR ESTE FOARTE SANATOASA.IMI PLACE FOARTE MULT STILUL LOR SANATOS DE A MINCA,FARA PRAJELI,CIT M SANATOS POSIBIL

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gugulufi pufosi cu visine