Pentru ca am lipsit putin de pe aici, m-am gandit sa va aduc ceva dulce si buuun, adik un tort :P
Cu tortul acesta am avut emotii, mari...oare imi va iesi asa cum trebuie, daca nu creste blatul, daca nu iese crema, daca nu...nici nu stiti cate mi-au trecut prin cap. Nu mai facusem pana acum swiss merengue buttercream, mi se parea ceva extrem de greu, si ca riscul de a strica totul era mai mare decat mi l-as putea imagina.
Am inceput cu blaturile, zic eu partea cea mai usoara din tort. Acum da, pot sa ma dau mare si tare ca blatul a iesit asa cum mi-am dorit, dar inainte de a-l scoate din cuptor, aveam inima cat un purice :))))
Am pregatit toate ingredientele pentru blat cu aprox 2 ore inainte de a-l face.
Pentru blat avem nevoie de urmatoarele (lista e cam lunga, dar merita toti banii :P ) :
Strawberry swiss merengue buttercream (mai bine asa decat tradus)
Pentru glazura:
E bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, acesta e si motivul oentru care le pregatim cu 2 ore inainte, exceptie facand cafeaua pe care o preparam doar inainte de a ne apuca de treaba.
Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate cu telul. Intr-un bol separat batem usor ouale, adaugam uleiul, iaurtul si esenta de vanilie. Turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam bine (dar usor) pana se omogenizeaza. La sfarsit turnam si cafeaua fierbinte, care va produce o multitudine de arome la fiecare miscare de tel :P
Pregatim 3 tavi cu diametrul de 21 cm, asta daca le aveti. Eu nu am decat una :)), am mai improvizat o tava dintr-o cratita cu acelasi diametru, lucru care mi-a salvat o buna parte din timp. Daca nu aveti decat o tava, le coaceti pe rand la 180 de grade pentru 30-35 de minute :D
Dupa 30 verificati, daca scobitoarea iese curata, atunci gata, opriti cuptorul...ca sa nu se usuce prea tare blaturile.
Le scoatem frumos pe un gratar, le admiram...si adulmecam mirosul de ciocolata cu cafea. Le lasam la racit. Eu le-am facut cu o seara inainte, iar dimineata am trecut direct la crema :D
ncepem cu capsunele (daaa, preferatele mele). Le punem in blender si le facem piure. Daca va deranjeaza semintele puteti sa-l strecurati, dar eu l-am lasat asa, si nici nu le-am simtit :)
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Intre timp punem o cratita pe foc cu putina apa, astfel incat daca punem bolul cu albusurile pe ea, apa sa fie cu doua degete mai jos de fundul bolului.
Cand apa e aproape de punctul de fiebere, punem bolul cu albusuri pe ea, dam focul mai incet si mixam in continuare.
Incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura si mixam bine pana se topeste. Repetam operatiunea pana cand zaharul este topit, iar spuma de albusuri este calda. Luam bolul de la bain marie, si continuam sa mixam pana cand fundul bolului este la o temperatura neutra iar spuma de albusuri e intarita.
Untul il taiem cubulete, si adaugam cate un cub pe rand, mixam bine dupa fiecare pana la incorporarea completa. Abia cand s-a omogenizat bine trecem la urmatorul cubulet de unt.
Spre final s-ar putea sa se taie crema, dar continuati sa mixati cat mai asiduu cu putinta pana devine spumoasa si frumoasa :P.
Va stergeti fruntea de sudori :P, adaugati esenta de vanilie si piureul de capsuni, omogenizati....si GATA cu minunatia de crema. O dati putin la rece, sa se odihneasca putin, si ea dar si voi :P
Luati cate un blat pe rand, si-l taiati in doua cu un cutit bine ascutit si cu taisul lung. Pregatiti un platou pentru tort. Eu n-am avut suport, desi asa mult imi doresc unul cu picior, dar cred ca din cauza aceasta nici nu-l gasesc nicaieri :)))...Deci, revenim la platou...punem un blat de tort, 2 linguri cu varf de crema, alt blat de tort, alte 2 linguri de crema, si tot asa. Crema ce ramane o folositi sa imbracati tortul, il aranjati frumos, acoperiti toate colturile :)) si-l dati iar la rece.
Pentru glazura, am topit toate ingredientele la microunde (in acelasi bol, of course), in reprize de cate 30 de secunde, apoi am omogenizat si am lasat putin la racit.
Am scos tortul din frigider, am turnat glazura peste el, asa la intamplare