Acest tort l-am facut ieri pentru ziua mea.
Se pregateste o cratita care se unge cu unt, peste care se presara zaharul tos. Merele se curata de coaja si li se scoate miezul, apoi se pun in cratita deja pregatita, dupa care se umplu cu gemul amestecat cu nuca, apoi se presara scortisoara.
Se baga la cuptor pentru apoximativ 25-30 min(pana se caramelizeaza zaharul si merele incep sa se inmoaie).
Intre timp pregatim blatul: batem albusurile spuma impreuna cu putina sare, se adauga treptat zaharul, zaharul vanilat si apa minerala, apoi galbenusurile unul cate unul, uleiul si treptat faina amestecata cu praful de copt.
Cand merele sunt gata, se rastoarna blatul peste ele si se da din nou la cuptor pentru 35 minute la 180 grade. Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se rastuarna pe platou.
Facem siropul: se fierb toate ingredientele si se lasa la racit.
Pentru crema: se pune frisca lichida intr-un vas, se rupe ciocolata si se adauga peste frisca, apoi se pune vasul pe foc pana la topirea ciocolatei amestecand continuu, dupa care se da la rece.
Restul de frisca se bate cu mixerul si se foloseste la ornat.
Cand s-a racit, se mai amesteca cu mixerul pana capata o consistenta cremoasa.
Tortul se insiropeaza cand s-a racit, apoi se imbraca in crema si se orneaza cu frisca si cu floricele de ciocolata.
Pofta buna!!!