Pe 25 ian e ziua unei fete dragi mie, nu stiu cum fac dar mereu strang in jurul meu oameni cu care as escalada si muntii la nevoie. Nu spun mai multe despre sarbatorita, important ca eu stiu cum este si ca merita un tort de ziua ei facut cu dragoste din partea mea. Si cum am obiceiul ca-n introducerile mele sa mai dau din casa, nici acum nu ma pot abtine, asa ca spun eu eu sunt o aiurita-n bucatarie, niciodata nu stiu ce vreau sa fac dar intr-un fel sau altul reusesc sa fac ceva mancabil si gustos ( nu ma laud singura, o spun cei care-mi gusta preparatele).Cum am lada frigorifica cam plina cu fructe, care mai de care, am zis sa fac ceva care nu necesita mare straduinta din partea mea, doar ceva rabdare, dar uneori imi pierd si rabdarea pe care nu o am. Asa si acum am dat-o de gard cu glazura oglinda, ca n-am avut rabdare, ca nu mi-am gasit termometrul- pentru ca zilele trecute m-a lovit vrednicia si am facut ordine printre '' bulendrele'' cu care fac prajituri, asa ca pe ici pe colo glazura a iesit ''zbarlita'', dar nici nu ma mira doar seamana cu mine...imperfect de perfecta, ca mi`ss leoaica . Si acum sa trecem la scris reteta, am faut o combinatie de mousse-uri, de capsuni de ciocolata, am folosit o forma mai mare de silicon- un fel de ''gogosar'' si alte forme mai mici si restul urmariti in josul paginii. La multi ani, Valentina ! Sa ai parte de o zi superba alaturi de cei dragi tie !
Pentru reteta de Tort Valentina cu capsuni si ciocolata - Deliciu ciocolatos si aromat sunt necesare urmatoarele ingrediente: oua, piscoturi, capsuni, ciocolata, smantana, zahar.
Cum se prepara acest Tort Valentina cu capsuni si ciocolata - Deliciu ciocolatos si aromat
De la bun inceput spun ca nu e nimic complicat, doar ca trebuie un pic de rabdare.Am inceput cu mousse-ul de capsuni
Mousse de capsuni : Mai intai am pus gelatina la hidratat in apa rece.Am scos capsunile din congelator le-am pus intr-o cratita si am asezat-o pe foc, am lasat sa se decongeleze, apoi am adaugat si cele 2 linguri de lapte condensat, am amestecat bine si am lasat sa dea in doua trei clocote, apoi am blenduit totul si compozitia obtinuta am trecut-o printr-o sita deasa.Intr-un castron de inox am pus ouale, le-am amestecat bine cu un tel, apoi am adaugat smatana, ciocolata si compozitia de capsuni, am asezat castronul pe baie de abur, am amestecat continuu cu un tel pana ce ciocolata a devenit lichida. Am luat castronul de pe baia de abur si am incorporat galatina hidratata. Am luat forma mai mare de silicon, cea care seamana cu un gogosar, am turnat din compozitie in forma cam pana la jumatatea formei, restul de compozitie l-am impartit in formele mici. Aici fiecare jongleaza cu ce forme de silicon are, nu trebuie neaparat sa fie aceleasi forme.Am gata formele pentru 1 ora la congelator.
Mousse de ciocolata neagra : M-am apucat sa fac acest mousse dupa ce a trecut o ora de cand am bagat formele la congelator.Am pus gelatina la hidratat. Am amestecat bine cele doua oua. Intr-un castron de inox am pus ciocolata, laptele condensat , smantana pentru frisca si ouale batute, am amestecat si am asezat castronul pe baie de abur. Am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida. Am luat castronul de pe baia de abur, am incorporat gelatina hidratata si am omogenizat compozitia. Am ascos formele din congelator si am turnat compozitia in forme. Am dat din nou formele la congelator pana a doua zi.
Glazura oglinda : Am pus gelatina la hidratat in 30 g apa. Intru-o craticioara mica am pus restul de apa si zaharul, la foc mic, 2 min de cand a inceput sa fiarba. Se trage de pe foc se adauga smantana si se omogenizeaza, apoi ciocolata si se amesteca pana se topeste, la final gelatina hidratata. Se adauga colorant gel si se amesteca bine.Cu un blender se blenduieste cca 2 min, apoi se strecoara printr-o sita deasa. Se lasa sa scada temperatura la 30 grade, apoi se toarna peste tortul congelat. Nu mi-a iesit perfect pt. ca nu mi-am gasit termometrul si prima data cand am turnat a fost prea fierbinte, a doua oara prea inchegat, de aia trebuie sa ai rabdare la astfel de torturi si sa ai la indemana toate ustensilele, ca sa nu dai gres.