Spalam prunele si le desfacem, indepartand samburii. Asezam un strat consistent de jumatati de prune pe fundul unei tavi, apoi presaram uniform 6-7 linguri cu zahar si bucatele de unt.
Dam tava in cuptorul preincalzit, pentru 20 minute, pana cand prunele se vor inmuia usor si-si vor lasa...
Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care ne ocupam de umplutura.
Spalam merele, indepartam cotorul ( si coaja, daca doriti ), apoi le dam pe razatoarea mare . Presaram zahar si scortisoara in functie de cat de dulce si aromata...
Din cantitatile date am facut doua portii de pasca, in tavi cu diametrul de 22 cm, respectiv 24 cm.
Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine si am pornit programul de framantare/ dospire.
In acest timp m-am ocupat de umplutura : Intr-un bol adanc am adaugat toate...
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam pe rand zaharul, galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt, mixand dupa fiecare.
Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm. si coacem blatul la foc...
Aluat : Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine ( intai lichidele si la final ingredientele solide) si am setat masina pe programul de framantare si dospire. Bineinteles ca puteti framanta aluatul si cu mana sau cu un robot de bucatarie.
Umplutura : Intr-un castron am...
Lasam aluatul la temperatura camerei,sa se decongeleze.
Curatam merele de coaja, indepartam cotorul si le dam pe razatoarea mare.
Stropim merele rase cu zeama de lamaie, adaugam zaharul (dupa gust) si scortisoara si le punem la foc mic si le calim usor. Vom scapa de surplusul de sirop...
Punem intr-o cana drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, 80 ml lapte cald si 2 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca 10 minute, la cald.
In vasul de framantare punem faina si facem in mijloc un crater in care vom pune restul ingredientelor : ouale batute,...
Punem faina într-un vas adanc ( pentru clatilele cu cacao punem faina impreuna cu cacaoa ) , formam un crater in mijlocul ei si spargem ouale . Adaugam un praf de sare peste oua si incepem sa amestecam cu telul para pana obtinem un amestec omogen.
Adaugam uleiul, apoi laptele,...
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma, apoi adaugam pe rand, mixand continuu, galbenusurile, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava rotunda ( diametrul de 25 cm. ) cu pereti detasabili ( eu am...
Batem ouale cu praful de sare, apoi adaugam zaharul si batem in continuare cu un tel para, pana obtinem o emulsie alba.
Incalzim laptele ( sa fie cald spre fierbinte ), adaugam drojdia si imediat turnam peste amestecul de ou cu zahar, omogenizand.
Adaugam vanilia si faina in...
Spalam merele si le feliem, indepartand codita si cotorul. Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute. Cand incepe sa fiarba punem in oala doua manunchiuri cu crengute de...
Fructele se spala in apa rece si se feliaza , indepartandu-se semintele si casuta acestora ( cotorul ). Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute ( depinde de cantitatea de...
Spalam prunele in mai multe ape reci, frecandu-le bine cu degetele, apoi le scurgem.
In borcanele bine spalate se pun prune care sa cuprinda cca 3/4 din capacitatea borcanelor , apoi in fiecare borcam adaugam doua linguri cu zahar si un praf de scortisoara. Adaugam apa avand grija...
Margarina usor topita am mixat-o cu zaharul si un varf de sare. Am incorporat oul si bicarbonatul stins cu putin suc de lamaie, apoi apa si faina . Am omogenizat totul pana am obtinut un aluat nelipicios pe care l-am lasat 5 minute la congelator ( asta ca sa scutesc timpul, dar se poate...
Miejii de seminte de floarea soarelui i-am prajit intai, tinandu-i cca 10 minute la microunde ( reprize a cate 3-4 minute ). Operatiunea se poate face si pe aragaz, amestecand continuu pentru uniformizare.
Punem zaharul la topit, intr-un vas incapator ( sa aiba loc si semintele, ulterior...
Am maruntit biscuitii in robot, am adaugat zaharul, esenta de migdale si untul topit si am mixat pana la omogenizare.
Am rasturnat amestecul de biscuiti in tava cu inel detasabil (diametrul de 25 cm) si l-am "tasat" cu ajutorul unei linguri pana s-a format un strat...
Spalam visinele sub jet de apa rece, le sortam (indepartam fructele stricate), le curatam de codite si scoatem samburii. Fructele astfel pregatite se pun intr-o cratita mai mare, apoi se acopera cu zaharul si se lasa cateva ore la rece sa-si lase sirop.
Cand se lasa suficient sirop...
Curatam ciresele de codite si le spalam in mai multe ape reci, apoi le scurgem.
In borcanele bine spalate se pun cirese in cantitatea dorita , apoi in fiecare borcam adaugam o lingura cu varf de zahar ( sau doua, daca folosim borcane mari ). Adaugam apa avand grija sa acoperim...
Dulceata de capsuni reteta
Capsunile spalate si curatate de codite se pun la scurs intr-o sita la scurs, dupa care se transfera intr-o cratita incapatoare si se acopera cu zaharul. Lasam vasul 1-2 ore ( sau mai mult ) pentru ca fructele sa-si lase sirop.
Cand zaharul s-a topit usor...
Adunam petalele de trandafir si indepartam cu foarfeca partea alba de la capat (pentru ca este amara).
Spalam petalele, le scurgem bine de apa, apoi le frecam cu o lingurita de sare de lamaie amestecata cu una de zahar (pentru a-si mentine culoarea rosie la fiert). Pastram petalele astfel...
Desprindem cu mana florile de salcam de pe ciorchine si le spalam bine in multa apa rece.
Punem la fiert zaharul si apa, iar cand se leaga un sirop (cand incepe sa fiarba ca o spuma) adaugam florile de salcam, coaja si zeama de lamaie, apoi pudra de vanilie. Amestecam bine si adaugam...
Caramelizam 4 linguri de zahar in cratita in care vom coace bezeaua. ( Eu am folosit tava cu pereti detasabili, in care am pus hartie de copt, asa ca am caramelizat zaharul separat, apoi l-am turnat fierbinte in tava, avand grija sa tapetez atat fundul cat si peretii tavii ).
Lasam...
Blat:
Albusurile, separate de galbenusuri, se mixeaza cu un praf de sare, pana devin o spuma tare.
Adaugam pe rand, mixand continuu, zaharul,galbenusurile, cacaoa, faina, praful de copt si esenta de rom.
Compozitia obtinuta o turnam intro tava dreptunghiulara...
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Adaugam pe rand, mixand la turatie maxima, zaharul, fulgii de cocos si coaja de lamaie. Faina o adaugam la final, in ploaie, pentru incorporarea ei ajutandu-ne doar de o lingura de lemn pe care o miscam usor de sus in jos.
Turnam...
Foile:
Mixam albusurile cu un varf de sare, apoi adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea.
Separat mixam galbenusurile cu untul topit si racit , dupa care le adaugam peste bezea.
La final adaugam faina , presarand-o usor si incorporand-o in aluat cu o...
Tinem Rama mit Butter la temperatura camerei pana se inmoaie, dupa care o mixam impreuna cu zaharul pudra si ciocolata topita .
Adaugam oul , apoi aroma / esenta de menta si mixam in continuare. Incorporam apoi cacaoa si faina , in doua transe, omogenizand bine aluatul....
Margarina , pastrata 30 minute la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul .
Adaugam cele doua oua, amestecand pentru omogenizare.
Incorporam treptat coaja si zeama de lamaie, faina , praful de copt si esenta de vanilie .
Omogenizam, iar aluatul obtinut il pastram la...
Topim ciocolata la microunde si adaugam margarina cu unt peste ciocolata . Cand margarina incepe usor sa se topeasca, mixam si omogenizam.
Adaugam pe rand, zaharul , apoi cele doua oua, amestecand pentru omogenizare.
Incorporam treptat si faina , praful de copt,...
Mixam margarina cu zaharul, apoi adaugam oul si treptat faina, esenta de portocale si sarea , omogenizand bine totul.
Cu compozitia rezultata umplem presa pentru fursecuri si spritam direct pe tava de copt, neunsa. ( eu folosesc hartie de copt ) .
Coacem fursecurile...
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri.
Batem spuma tare albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam pe rand restul ingredientelor, mixand dupa fiecare : galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm. si coacem blatul la...
Desert prajitura cu prune
Spalam prunele si le desfacem, indepartand samburii. Asezam un strat consistent de jumatati de prune pe fundul unei tavi, apoi presaram uniform 6-7 linguri cu zahar si bucatele de unt. Dam tava in cuptorul preincalzit, pentru 20 minute, pana cand prunele se vor inmuia usor si-si vor lasa...
Pariziene cu mar
Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care ne ocupam de umplutura. Spalam merele, indepartam cotorul ( si coaja, daca doriti ), apoi le dam pe razatoarea mare . Presaram zahar si scortisoara in functie de cat de dulce si aromata...
Pasca cu branza de vaci si stafide
Din cantitatile date am facut doua portii de pasca, in tavi cu diametrul de 22 cm, respectiv 24 cm. Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine si am pornit programul de framantare/ dospire. In acest timp m-am ocupat de umplutura : Intr-un bol adanc am adaugat toate...
Tort pentru mama-soacra
Blatul: Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam pe rand zaharul, galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt, mixand dupa fiecare. Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm. si coacem blatul la foc...
Desert placinte poale-n brau
Aluat : Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine ( intai lichidele si la final ingredientele solide) si am setat masina pe programul de framantare si dospire. Bineinteles ca puteti framanta aluatul si cu mana sau cu un robot de bucatarie. Umplutura : Intr-un castron am...
Desert strudel de mere
Lasam aluatul la temperatura camerei,sa se decongeleze. Curatam merele de coaja, indepartam cotorul si le dam pe razatoarea mare. Stropim merele rase cu zeama de lamaie, adaugam zaharul (dupa gust) si scortisoara si le punem la foc mic si le calim usor. Vom scapa de surplusul de sirop...
Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )
Punem intr-o cana drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, 80 ml lapte cald si 2 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca 10 minute, la cald. In vasul de framantare punem faina si facem in mijloc un crater in care vom pune restul ingredientelor : ouale batute,...
Clatite bicolore cu crema de vanilie, mar si nuci caramelizate
Punem faina într-un vas adanc ( pentru clatilele cu cacao punem faina impreuna cu cacaoa ) , formam un crater in mijlocul ei si spargem ouale . Adaugam un praf de sare peste oua si incepem sa amestecam cu telul para pana obtinem un amestec omogen. Adaugam uleiul, apoi laptele,...
Tort cu crema de ciocolata si de capsuni
Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma, apoi adaugam pe rand, mixand continuu, galbenusurile, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava rotunda ( diametrul de 25 cm. ) cu pereti detasabili ( eu am...
Desert gogosi cu lingura
Batem ouale cu praful de sare, apoi adaugam zaharul si batem in continuare cu un tel para, pana obtinem o emulsie alba. Incalzim laptele ( sa fie cald spre fierbinte ), adaugam drojdia si imediat turnam peste amestecul de ou cu zahar, omogenizand. Adaugam vanilia si faina in...
Nectar de mere cu menta
Spalam merele si le feliem, indepartand codita si cotorul. Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute. Cand incepe sa fiarba punem in oala doua manunchiuri cu crengute de...
Nectar de mere si pere
Fructele se spala in apa rece si se feliaza , indepartandu-se semintele si casuta acestora ( cotorul ). Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute ( depinde de cantitatea de...
Compot de prune
Spalam prunele in mai multe ape reci, frecandu-le bine cu degetele, apoi le scurgem. In borcanele bine spalate se pun prune care sa cuprinda cca 3/4 din capacitatea borcanelor , apoi in fiecare borcam adaugam doua linguri cu zahar si un praf de scortisoara. Adaugam apa avand grija...
Tarta cu mere si pere
Margarina usor topita am mixat-o cu zaharul si un varf de sare. Am incorporat oul si bicarbonatul stins cu putin suc de lamaie, apoi apa si faina . Am omogenizat totul pana am obtinut un aluat nelipicios pe care l-am lasat 5 minute la congelator ( asta ca sa scutesc timpul, dar se poate...
Cranțuri cu mieji de seminte de floarea soarelui
Miejii de seminte de floarea soarelui i-am prajit intai, tinandu-i cca 10 minute la microunde ( reprize a cate 3-4 minute ). Operatiunea se poate face si pe aragaz, amestecand continuu pentru uniformizare. Punem zaharul la topit, intr-un vas incapator ( sa aiba loc si semintele, ulterior...
desert cheesecake simplu, cu lamaie ( fara coacere )
Am maruntit biscuitii in robot, am adaugat zaharul, esenta de migdale si untul topit si am mixat pana la omogenizare. Am rasturnat amestecul de biscuiti in tava cu inel detasabil (diametrul de 25 cm) si l-am "tasat" cu ajutorul unei linguri pana s-a format un strat...
Dulceata de visine
Spalam visinele sub jet de apa rece, le sortam (indepartam fructele stricate), le curatam de codite si scoatem samburii. Fructele astfel pregatite se pun intr-o cratita mai mare, apoi se acopera cu zaharul si se lasa cateva ore la rece sa-si lase sirop. Cand se lasa suficient sirop...
Compot de cirese
Curatam ciresele de codite si le spalam in mai multe ape reci, apoi le scurgem. In borcanele bine spalate se pun cirese in cantitatea dorita , apoi in fiecare borcam adaugam o lingura cu varf de zahar ( sau doua, daca folosim borcane mari ). Adaugam apa avand grija sa acoperim...
Dulceata de capsuni reteta
Dulceata de capsuni reteta Capsunile spalate si curatate de codite se pun la scurs intr-o sita la scurs, dupa care se transfera intr-o cratita incapatoare si se acopera cu zaharul. Lasam vasul 1-2 ore ( sau mai mult ) pentru ca fructele sa-si lase sirop. Cand zaharul s-a topit usor...
Dulceata din petale de trandafir
Adunam petalele de trandafir si indepartam cu foarfeca partea alba de la capat (pentru ca este amara). Spalam petalele, le scurgem bine de apa, apoi le frecam cu o lingurita de sare de lamaie amestecata cu una de zahar (pentru a-si mentine culoarea rosie la fiert). Pastram petalele astfel...
Dulceata din flori de salcam
Desprindem cu mana florile de salcam de pe ciorchine si le spalam bine in multa apa rece. Punem la fiert zaharul si apa, iar cand se leaga un sirop (cand incepe sa fiarba ca o spuma) adaugam florile de salcam, coaja si zeama de lamaie, apoi pudra de vanilie. Amestecam bine si adaugam...
Tort cu dulceata de trandafiri
Caramelizam 4 linguri de zahar in cratita in care vom coace bezeaua. ( Eu am folosit tava cu pereti detasabili, in care am pus hartie de copt, asa ca am caramelizat zaharul separat, apoi l-am turnat fierbinte in tava, avand grija sa tapetez atat fundul cat si peretii tavii ). Lasam...
Prajitura cu ciocolata, visine si nuca ~ Reteta cu nr. 450
Blat: Albusurile, separate de galbenusuri, se mixeaza cu un praf de sare, pana devin o spuma tare. Adaugam pe rand, mixand continuu, zaharul,galbenusurile, cacaoa, faina, praful de copt si esenta de rom. Compozitia obtinuta o turnam intro tava dreptunghiulara...
Prajitura cu ananas si fulgi de cocos
Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam pe rand, mixand la turatie maxima, zaharul, fulgii de cocos si coaja de lamaie. Faina o adaugam la final, in ploaie, pentru incorporarea ei ajutandu-ne doar de o lingura de lemn pe care o miscam usor de sus in jos. Turnam...
Tort Dobos
Foile: Mixam albusurile cu un varf de sare, apoi adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea. Separat mixam galbenusurile cu untul topit si racit , dupa care le adaugam peste bezea. La final adaugam faina , presarand-o usor si incorporand-o in aluat cu o...
Fursecuri fragede cu ciocolata si aroma de menta
Tinem Rama mit Butter la temperatura camerei pana se inmoaie, dupa care o mixam impreuna cu zaharul pudra si ciocolata topita . Adaugam oul , apoi aroma / esenta de menta si mixam in continuare. Incorporam apoi cacaoa si faina , in doua transe, omogenizand bine aluatul....
Fursecuri fragede cu lamaie
Margarina , pastrata 30 minute la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul . Adaugam cele doua oua, amestecand pentru omogenizare. Incorporam treptat coaja si zeama de lamaie, faina , praful de copt si esenta de vanilie . Omogenizam, iar aluatul obtinut il pastram la...
Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale
Topim ciocolata la microunde si adaugam margarina cu unt peste ciocolata . Cand margarina incepe usor sa se topeasca, mixam si omogenizam. Adaugam pe rand, zaharul , apoi cele doua oua, amestecand pentru omogenizare. Incorporam treptat si faina , praful de copt,...
Fursecuri cu aroma de portocala si ciocolata neagra
Mixam margarina cu zaharul, apoi adaugam oul si treptat faina, esenta de portocale si sarea , omogenizand bine totul. Cu compozitia rezultata umplem presa pentru fursecuri si spritam direct pe tava de copt, neunsa. ( eu folosesc hartie de copt ) . Coacem fursecurile...
Tort cu crema de menta si ciocolata
Blatul: Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma tare albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam pe rand restul ingredientelor, mixand dupa fiecare : galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt. Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm. si coacem blatul la...