Un borș ușor de legume, cu afumătură este exact ce trebuie în zilele geroase de iarnă pentru a face viața mai frumoasă și mai plăcută...
Am acrit preparatul cu borș făcut în casă.
https://www.bucataras.ro/retete/cum-se-umple-borsul-83506.html
Din ingredientele de mai jos mi-a ieșit o oală de 4 litri de borș de legume, cu afumătură.
Morcovii, pătrunjelul și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, la foc iute, în 2 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul.
Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei suficient, până ce devin transparente ca sticla.
Se spală roșiile, se taie măriunt și se călesc în aceeași tigaie în care s-a călit ceapa.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă la fiert în oala în care legumele celalalte sunt aproape fierte.
Între timp, se spală pieptul afumat de porc, se taie feliuțe și se adaugă la fiert în oala cu ciorbă.
Se adaugă ceapa și roșiile călite în oala cu ciorbă și după două-trei clocote se adaugă borșul preparat în casă.
Se aleg, se spală și se taie fin frunzele de pătrunjel.
Se condimentează borșul cu sare și piper iar la urmă, înainte de a opri focul de la aragaz, se presară frunzele tăiate de pătrunjel.
Se acoperă oala cu un capac, se oprește focul de la aragaz și după un sfert de oră, borșul poate fi servit, cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, murați în oțet.
1
Nu prăjiți ceapa prea tare, ci doar înmuiați-o puțin, ca să rămână dulce.
2
Căliți ceapa în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
3
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
4
Ca să nu se sfărâme, cartofii se adaugă în oală când celelalte legume sunt aproape fierte.
5
Când turnați borșul în oală, la fiert, strecurați-l printr-o sită.