Chec Pina Colada

de RODIMUR in Prajituri, 21 Aug 2025 | 169 vizualizari

 

Am găsit pe net această rețetă, în urmă cu ceva timp, dar am amânat realizarea ei, pentru că aveam unele rețineri: nu știam cum va fi cu adăugarea smântânei în chec, mă gândeam că ananasul din compot lasă cam mult sirop...Dar astăzi am prins curaj și mi-am zis că aș putea ”reinterpreta” rețeta, mai ales că soțul apreciază foarte mult checurile...
Până la urmă, am folosit și smântâna, ca să favorizez dizolvarea zahărului...
În tot cazul, a ieșit un chec ușor umed (așa cum îmi place mie, nu înecăcios) foarte bun și foarte aromat, din amestecul gustului de ananas cu acela al nucii de cocos. Un deliciu...

 

INGREDIENTE

  • 2 ouă
  • 125 grame de fulgi de nucă de cocos
  • 125 grame de zahăr tos (fin)
  • 200 grame de făină albă
  • 1,5 lingurițe de praf de copt
  • 100 ml de smântână grasă
  • 50 grame de unt topit și răcit
  • 100-125 grame de ananas (din conservă)
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • Glazura:
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • 1-2 linguri de sirop din compotul de ananas
  • Decor:
  • fulgi de nucă de cocos
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chec Pina Colada:

Bucățile de ananas din conservă se pun la scurs într-o strecurătoare și apoi se taie în bucățele mici de 1/1 cm.

Se amestecă făina cu praful de copt.

Se mixează albușurile cu praful de sare, după care se adaugă zahărul vanilinat și apoi cel tos. Se adaugă între timp: gălbenușurile, smântâna și untul topit și răcit. Se mixează ingredientele pentru omogenizare.

Când zahărul s-a dizolvat, se încorporează fulgii de nucă de cocos și apoi făina amestecată cu praful de copt.

Se unge cu unt tava de copt și se pune cu lingura o treime din aluat (care este mai dens/tare). Se pun deasupra o jumătate din bucățelele de ananas, se acoperă cu o a doua treime de aluat, se adaugă restul de bucățele de ananas și deasupra se pune restul de aluat. Se netezește ușor și se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade.

După 40-45 de minute, când checul s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor, se pune pe un grătar, se unge cu glazura preparată dinainte la rece și se presară fulgi de nucă de cocos.

Se lasă checul să se răcească și abia apoi poate fi porționat și servit. 

TIPS-URI

1

În rețeta preluată de mine, se recomandă mixarea zahărului cu fulgii de nucă de cocos. Eu le-am folosit fără mixare (de aceea am adăugat și smântână, ca să se dizolve zahărul).

2

În rețeta preluată de mine se recomandă folosirea iaurtului (chefirului) dar eu am preferat să folosesc smântână.

3

Lăsați ananasul să se scurgă bine, înainte de a-l tăia în bucățele mici.

4

În rețeta preluată de mine, ananasul se adaugă în aluat, la fel ca nuca de cocos și făina, dar eu am adăugat o cantitate puțin mai mare de fulgi de cocos, așa că aluatul a ieșit mai tare/dens și am preferat să pun în tavă straturi de aluat (cu lingura) alternate cu straturi de ananas, tăiat bucățele mici. Ceea ce mi s-a părut o idee mai bună: am văzut că în rețeta inițială, ananasul s-a lăsat la baza checului, fiind mai greu decât aluatul (care probabil era mai subțire). N-aș fi vrut să pățesc la fel...

5

Nu tăiați checul decât după ce s-a răcit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chec Pina Colada" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (5)

Bucataras 1

22.08.2025, 16:14

Foarte pufos!

mihaelar63 1

22.08.2025, 20:00

Suna bine !!!! Merge la favorite !!!

RODIMUR 1

22.08.2025, 21:28

Mulțumesc frumos, Mihaela!

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu cacao si nuca