Cotletele de porc, preparate la grătar sau la tavă, sunt printre preferatele multor oameni și sunt un fel principal foarte gustos și consistent, care stă bine și la o masă festivă. În plus, se prepară destul de ușor și cu o garnitură potrivită alături pot constitui un moment savuros al renumitei ”bucurii de a trăi” pe care o recomandă francezii.
Cotletele se spală, se zvântă, se bat cu un ciocan pentru carne, se îndepărtează surplusul de grăsime (dacă se dorește asta) și se crestează din loc în loc, după care se condimentează pe ambele fețe cu: sare, piper, boia de ardei dulce, oregano și usturoi răzuit. Se lasă carnea astfel condimentată cel puțin 30 minute la rece, ca să se pătrundă.
După acest interval de timp se pun cotletele într-o tavă, se toarnă pe ele 2-3 linguri de ulei, se adaugă apă, cât să le acopere și se dau la cuptor, până ce se rumenesc frumos pe ambele fețe.
Când friptura este aproape gata, se fierbe cus-cusul în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj, apoi se strecoară și se pune în tava de servit. Se adaugă untul tăiat cubulețe și se încorporează ușor, după care se adaugă (și se amestecă) semințele de rodie, pregătite dinainte.
Când cotletele sunt rumenite frumos și bine pătrunse, se scoate tava din cuptor, se îndepărtează oasele (dacă este cazul și se servesc cu garnitura de cus-cus cu rodie, pregătită chiar atunci, ca să fie caldă și bună de servit.
1
Puteți prepara cotletele cu tot cu os (dacă este cazul) dar la servire, este bine să-l îndepărtați (nu serviți oase musafirilor!)
2
Dacă vreți să îndepărtați oasele de la cotlete înainte de preparare, aveți grijă cum o faceți, să nu le stricați aspectul.
3
Puteți îndepărta grăsimea în exces, înainte de a da cotletele la preparat.
4
Este bine să crestați, din loc în loc, stratul de grăsime care înconjoară mușchiul de carne, pentru ca acesta să nu se strângă sub formă de căuș, la căldura din cuptor.
5
Preparați garnitura cu câteva minute înainte de a scoate carnea din cuptor.