Dupa ce am muncit jumatate de zi si-am pozat fiecare etapa in parte, azi mi-am sters toate pozele de pe stick, din greseala ( ca sa nu zic din prostie ) :(( Totusi, nu vreau sa tin reteta mea doar pentru mine, asa ca v-o impartasesc atasand o poza de anul trecut, cand inca nu eram bucataras si faceam poze doar pentru ca-mi placea ce gateam :D...
Gogosarul se spala, se scoate cotorul si se taie felii late de doua-trei degete. Hreanul se curata si se taie in bucati de cca 5-6 cm. Morcovul de taie rondele. Conopida se desface buchetele .
Intr-o oala mare se amesteca 1 litru cu otet de 9 grade acetice, doi litri cu apa, zaharul, sarea, foile de dafin si piperul boabe. Se pune la fiert , iar cand da in clocot se adauga feliile de gogosar ( cate incap ) care se lasa 2-3 minute sa se inmoaie putin ( astfel incat sa nu se rupa cand se aseaza in borcane ). Se scurg si se scot intr-un alt vas si se continua cu alta sarja, pana se oparesc toti gogosarii. In aceeasi zeama se oparesc si buchetele de conopida, apoi se scurg si acestea.
In borcanele in care vom conserva gogosarii si conopida se pune mai intai cate o lingurita de mustar boabe ( la borcane mai mari, punem mai mult ). Punem la fundul borcanului si 2-3 rondele de morcov si 1-2 bucati de hrean. Incepem sa asezam feliile de gogosar, facand manunchiuri de cate 3-4 bucati, astfel incat sa nu ramana spatiu gol prea mult in borcane. Dupa ce asezam un strat de gogosar asezam unul de conopida, apoi iar de gogosar, pana umplem borcanul. Mai adaugam 2-3 rondele de morcov, frunze de telina si 1-2 bucati cu hrean. Zeama in care au fiert gogosarii o turnam cu grija in borcane, peste legume, cu tot cu boabele de piper. Acoperim gura borcanului cu o folie de PVC, iar capacele le punem dupa ce au stat 1-2 minute in apa clocotita, pentru a adera cat mai bine de marginea borcanului. Se dau borcanele in beci , unde se pastreaza toata iarna, fara sa ne temem ca se vor inmuia ( asta daca nu se papa tot pana de Revelion :)) )
1
mustarul si hreanul ajuta la pastrarea gogosarilor mai mult timp, fara sa se inmoaie.
2
Cu reteta mai sus prezentata obtinem gogosarii cu gust perfect: nici prea acri, nici prea sarati, nici prea dulci.....