Prajitura cu nuca si arahide si crema cu piure de castane

de simona72 in Prajituri, 25 Mar 2015 | 3799 vizualizari

 

A fost rapid impartita intre familie si prieteni. Am avut o cerere de prajitura: Simo, ia fane tu o praji buna cu nuci...Si le-am facut, dar i-am si surprins pe toti. Nu mai mancasera piure de castane...Hmm, ce buna este, au declarat degustatorii!

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • 100 gr nuca
  • 100 gr arahide crude
  • 5 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 7 linguri zahar
  • 3 linguri faina alba
  • 1 lingura praf de copt
  • sucul de la jumatate de lamaie
  • 2 linguri rom
  • pentru crema:
  • 5 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 350-400 ml lapte
  • 3 linguri amidon
  • 1 pachet de piure de castane(250 gr)
  • pentru caramel:
  • 1 cescuta apa
  • 1 cescuta zahar
  • 2 linguri unt
  • 50 ml smantana pentru frisca
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si arahide si crema cu piure de castane:

Pentru blat: mixam albusurile cu un praf de sare pentru 1-2 minute. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma. Nucile si arahidele au fost prajite in prealabil, lasate sa se racesaca si rasnite. Se adauga la bezea nucile si arahidele prajite si rasnite si se amesteca usor cu o spatula. Se dizolva praful de copt in sucul de la jumatate de lamaie, se adauga la compozitia de blat,romul, faina alba si se amesteca usor de jos in sus pana la incorporarea ingredientelor. Se pune aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins la 170 grade pentru 30 minute. Se lasa sa se raceasca complet blatul, apoi se indeparteaza hartia de copt. Se pune blatul pe o tava.

Pentru crema: se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se deschid la culoare si capata consistenta unei creme. Se adauga laptele fierbinte si se amesteca cu un tel tip para. Se transfera compozitia in craticioara in care a fiert laptele, se adauga amidonul dizolvat in putin lapte rece, se amesteca mereu in crema si se lasa pe foc pana fierbe si capata consistenta de budinca. Se pune peste crema o folie alimentara si se da la rece pentru 2-3 ore. Dupa ce crema s-a racit foarte bine se mixeaza si se adauga treptat din piureul de castane, pana la incorporarea completa a piureului. Crema obtinuta se pune in strat uniform peste blatul facut anterior. Se da prajitura la rece.

Pentru caramel: se pune apa si zaharul pe foc la flacara mare. Se lasa sa fiarba, iar cand apa incepe sa scada se reduce flacara si se lasa pana zaharul capata culoarea chihlimbarului. Se adauga untul, se amesteca si se lasa sa se topeasca untul. La final se adauga smantana, se amesteca si se lasa sa fiarba 1-2 minute. Se lasa sa se raceasca si se decoreaza prajitura cu caramel. Sa va fie de folos!!

TIPS-URI

1

la prima impresie veti obtine un blat destul de tare...in contact cu crema si lasat 24 ore la frigider blatul de inmoaie

2

daca nu sunteti siguri de reusita cremei si nu obtineti consistenta dorita, puteti sa adaugati si 2 linguri gelatina dizolvata conform indicatilor de pe ambalaj

3

pentru blat se pot folosi doar nuci...eu nu am avut suficiente si am adaugat arahide crude

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si arahide si crema cu piure de castane" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Teo 1

25.03.2015, 21:46

Prajitura cu piure de castane e grozava!

Rocsi 1

25.03.2015, 22:01

Mmm, delicioasa!

Bya Ralu 1

26.03.2015, 00:33

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Figaro