Se spala si se portioneaza pasarea. Se pune la fiert in apa rece cu sare la foc domol, adunandu-se permanent spuma formata. Se va aduna cu mare atentie, altfel exista riscul ca supa sa nu ramana limpede, ci sa se tulbure. Carnea va fierbe in functie de cat de batrana este gaina, asadar, va trebui sa verificam mereu.
Cand s-au fiert, scoatem bucatile si strecuram zeama. In general, de la pasrea de curte, se strange foarta multa grasime. De aceea, eu nu folosesc tot lichidul rezultat, mai opresc o parte pentru a-l intrebuinta si la alte preparate, pastrandu-l la congelator.
Spalam si curatam zarzavatul.
Il punem la calit 1 minut in 4 linguri de grasime culeasa de deasupra, apoi adaugam toata zeama lasand sa fiarba cu capac 5 minute. Pentru ca eu folosesc doar o parte din supa in care a fiert pasarea, mai adaug acum putina apa. Nu stiu daca este corect, insa, mie nu-mi place sa folosesc toata grasimea formata la o singura supa, mi se pare multa
Preparam galustile la fel ca la supa de rosii (http://www.bucataras.ro/retete/supa-de-rosii-cu-galuste-39425.html) si lasam inca 5 minte pana se fierb, adaugand acum si ardeiul gras.
Tot procesul de fierbere nu trebuie sa dureze mai mult de 20 minute, altfel, orice supa sau ciorba isi pierde atat din gust cat si din calitate. Tot acum verificam daca are destula sare.
Stingem focul si adaugam patrunjelul tocat.
Se serveste fierbinte presarata cu putin piper.