Eu am descoperit relativ târziu spanacul, așa că n-am fost stresată în copilărie, cum se plâng alții de această legumă, benefică organismului, după cum o consideră majoritatea oamenilor. Și descoperindu-l mai târziu, nu am plecat la drum, în prepararea lui, cu prejudecățile unei vârste prea fragede, pentru a stabili judecăți corecte de gust și savoare. În consecință, nu încetez să diversific modul de preparare a spanacului și orice rețetă mi se pare foarte gustoasă.
De această dată am vrut să prepar o tocăniță de spanac cu ouă poșate, pentru că mi s-a părut că această mâncare este mai bună. Voiam să poșez ouăle în folie alimentară, dar m-am gândit că există riscul ca ele să nu se desprindă bine, așa că am rămas la rețeta lui Alex Teacher (în apă clocotită, cu sare și oțet). Este o rețetă economică, destul de rapidă și foarte gustoasă.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă.
Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se călește și el, în același vas în care s-au călit și cepele.
Se rup rădăcinile spanacului și cam 2 cm din tije, se spală foarte bine în 3-4 ape, se taie mărunt și se călesc în vasul în care s-au călit cepele și cățeii de usturoi. Se condimentează cu sare și piper, după gust și se mai ține vasul pe foc până ce scade lichidul, și preparatul devine legat.
Separat, se pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Se adaugă oțet și sare, iar când apa fierbe, se amestecă pentru a face un vârtej în care se dă drumul oului, cât de încet posibil. La fel se procedează și cu celălalt ou și se lasă la fiert, la foc mediu, 3:30-4 minute.
După acest interval de timp, se scot ouăle cu o paletă.
Se pune spanacul în farfurie, iar deasupra, oul poșat. Se servește cu pâine prăjită.
1
Spalați bine spanacul, în câteva ape.
2
Nu prăjiți prea tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Ea trebuie să se înmoaie doar și să aibă un gust dulce.
3
Căliți și usturoiul, tăiat fin.
4
Spanacul trebuie ținut pe foc, până ce scade lichidul.
5
Ouăle poșate trebuie turnate foarte încet în apa fierbinte, cu sare și oțet.
6
Pentru ca gălbenușul să rămână moale, nu țineți oul la fiert mai mult decât este recomandat.