Caracteristicile organoleptice, fizico chimice si bacteriologice ale carnii supusa unor transformari anormale se modifica.In functie de aceste modificari se poate stabili daca o carne este proaspata, dubioasa sau alterata.
Principalele caracteristici ale carnii proaspete, relativ proaspete sau alterate sunt indicate de; culoare, consistenta, miros, maduva oaselor, supa dupa fierbere si sedimentare si pH.
Carnea proaspata
Suprafata carnii prezinta o pelicula uscata. Grasimea are coloritia si consistenta normale, caracteristice speciei. Tendoanele sunt lucioase, elastice si tari .Lichidul sinovial este limpede. La suprafata, are culoare roz pana la rosu.
In sectiune este lucioasa, usor umeda, fara a fi lipicioasa. Grasimea are culoarea caracteristica speciei: la taurinele tinere, alba-galbuie, la celemai batrane, galbena; la ovine, alba-mata; la cabaline, galben-aurie, la potcine, alba-sticloasa.
Carnea este ferma si elastica. In sectiune este compacta. Nu se formeaza intiparituri la apasarea cu degetele, mirosul este placut si caracteristic speciei, maduva oaselor umple in intregime canalul medular.