În această perioadă mare de post, trebuie să ne punem creativitatea și îndemânarea culinară la lucru, pentru a face mâncăruri cât mai gustoase și diversificate, numai pe bază de legume. Așa este și această ciorbă de fasole păstăi, în care am folosit multe legume pe care le-am pus din toamnă la conservat. Acum ne prind tare bine...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă de fasole păstăi.
Fasolea păstăi se scoate de seara din congelator, ca să se dezghețe. A doua zi se clătește în câteva ape și se pune la fiert cu 3 litri de apă rece, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie puțin.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se dau pe răzătoarea mare și se călesc peste ceapă.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de nervuri, după care se taie cubulețe și se călesc peste celelalte legume.
Roșiile se spală, se taie mărunt, de asemenea și se călesc și ele, în tigaia în care sunt toate celelalte legume.
Se curăță cartofii, se spală bine, se taie cubulețe și se pun în oala în care păstăile sunt aproape fierte. Se lasă ochiul la foc iute și se spumuiește când trebuie.
După două-trei clocote, când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă legumele călite.
Se curăță usturoiul, se taie mărunt și se adaugă în oala de ciorbă. Se condimentează cu sare și piper.
Se aleg, se spală și se taie fin frunzele de pătrunjel.
După încă un clocot, se oprește focul de la aragaz, se adaugă pătrunjelul tocat, se pune capacul peste oală, iar ciorba se servește după 15 minute, eventual cu ardei iuți murați în oțet.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară.
2
Legumele pot fi și fierte direct în oală, dar ciorba este mai bună, dacă se călesc în ulei.
3
Adăugați cartofii la fiert, când păstăile sunt aproape fierte.
4
Spumuiți, când este necesar!
5
Adăugați pătrunjelul tocat, la sfârșit, după ce ați oprit focul de la aragaz.
6
Lăsați ciorba să se odihnească un sfert de oră, înainte de a o servi.