Topim galbenusurile cu zaharul pe foc, mestecand cu grija sa nu se lipeasca de peretii vasului. adaugam laptele si glazura cu gust de lichior de oua, fara a ne opri din mestecat si lasam pe foc pana obtinem o crema ca o smantana. Adaugam in aceasta crema cateva...
Intr-o oala incingem putin ulei si calim ceapa uscata tocata marunt. Adaugam costitele de ied, sare, piper si amestec de legume uscate, lasand totul la innabusit. Adaugam apa atat cat sa acopere coastele si lasam la fiert pana se desprinde usor carnea de pe os.
Ceapa si usturoiul...
Curatam cartofii de coaja, ii radem pe razatoarea mica si ii scurgem bine de zeama. Procedam la fel si cu morcovul.
Tocam ceapa foarte fin si pisam usturoiul .
Intr-un castron amestecam pana la omogenizare carnea tocata , cartofii si morcovul...
Blat :
Lasam untul sa se inmoaie usor la temperatura camerei , sau il bagam 15 secunde la microunde.
Din unt, zahar si sare facem o crema in care adaugam, apoi, galbenusurile si faina. Aluatul va seamana cu niste firimituri mai mari. Aadaugam laptele...
Spaghetele se fierb conform instructiunilor de pe pachet, in apa cu sare . Cand sunt fierte oprim focul, dar lasam vasul acoperit cu capacul, inca 20 minute, apoi scurgem apa si punem spaghetele intr-o sita, sub jet de apa rece.
Ungem cu unt un vas termorezistent ( o tava) si...
Tocam ceapa marunt si o calim usor in foarte putin ulei.
Pulpa de porc se taie bucatele mici si se opareste in apa clocotita, apoi se pun bucatelele in tigaie, peste ceapa calita usor. Dupa cca doua minute adaugam o cana cu apa fierbinte ( cat sa cuprinda bine carnea ) si un praf...
Galbenusurile cu zaharul se topesc la bain marie amestecand continuu, apoi se adauga laptele si ciocolata alba fara a ne opri din mestecat si lasam pe foc pana obtinem o crema ca o smantana. Adaugam in aceasta crema cateva picaturi de extract de vanilie, 100 g stafide si...
Spalam urzicile in mai multe ape reci si le punem la fiert in apa cu putina sare , pentru cca 5-10 minute. Scurgem apa (dar n-o aruncam ) si tocam urzicile.
Intr-o tigaie suficient de inalta punem la calit , in 3-4 linguri cu ulei, o ceapa mica tocata , peste care presaram sare si...
Dupa ce am curatat organele de pielite si le-am spalat in 2-3 ape reci pentru indepartarea sangelui, am stropit totul cu sos de soia, sare si piper.
Intr-o tigaie am incins putin ulei, apoi am pus pipotele si inimile la prajit. Ficatul l-am lasat un minut la microunde, pentru a-si defini mai...
Foile: Se pun ingredientele pe foc pana incep sa fiarba. Se lasa sa se raceasca si se pune faina cat sa obtinem un aluat nelipicios, usor de modelat. Intindem pe rand 4 foi pe care le coacem pe dosul tavii tapetate cu faina.
Crema: Frecam untul cu zaharul farin pana obtinem...
Curatam cartofii de coaja, ii spalam si-i taiem in 4-6 bucati, apoi ii punem la fiert in apa cu sare. Cand furculita intra usor in ei, scurgem apa in care au fiert si o aruncam.
Adaugam peste cartofii fierti cca 100 ml. lapte fierbinte si 50 g unt si-i pasam ca sa obtinem o...
Orezul se curata de eventualele impuritati si spala in mai multe ape .
Ceapa se taie solzisori si se caleste usor in unt, impreuna cu morcovul , tocat si el marunt. Adaugam o cana de apa fierbinte, doua linguri de legume uscate fara sare si lasam sa fiarba bine. ...
Cartofii se curata si se spala in apa rece. Curatam si ceapa, usturoiul , telina.. Punem totul la fiert intr-o oala cu apa, sare si o lingura de ulei. Acoperim oala cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic pana ce cartofii se patrund usor cu furculita .
Scoatem legumele din supa...
Coacem ardeiul capia si-l curatam de coaja, apoi il punem intr-un vas incapator ( eventual un lighean ) .
Presaram peste ardei sare, zahar si otet, cantitatile fiind la latitudinea fiecaruia . Amestecam totul cu mana, folosindu-ne si de zeama ce si-o lasa ardeii, si mai adaugam...
Coacem vinetele pe flacara, le curatam de coaja si le lasam pe un gratar sa se scurga bine lichidul din ele, apoi le tocam in bucati potrivite.
Spalam bine borcanele si le uscam. Punem bucatile de vinete in borcane, pana la umarul acestora, adaugam o lingura de sare si completam cu ulei pana...
Am curatat gogosarii, i-am spalat si i-am tocat marunt la robot. Am procedat la fel cu telina si ardeiul iute.
Am pus cele 3 compozitii la foc mic, intr-o oala incapatoare . Am adaugat zaharul, sarea, piperul si foile de dafin. Dupa cateva clocote am turnat si sucul de...
BLATUL : Batem albusurile spuma cu sarea, apoi adaugam zaharul si mixam pana ce spuma devine lucioasa si nu curge din vas. Adaugam pe rand apa, galbenusurile, faina si cacaua , mixand pentru a obtine o compozitie omogena.
Tapetam tava cu hartie pentru copt si turnam...
Se curăță cartofii de coajă și se spală, apoi se taie in 6-8 bucati.
Spalam usturoiul si-l taiem rondele. Taiem si kaizerul in bucati potrivite.
Intr-un vas de yena asezam jumatate din cartofi, pe care-i asezonam cu condimentele ( sare, legume...
Punem pe foc zaharul si apa, lasand sa clocoteasca pana se leaga bine siropul. Adaugam nucile macinate, amestecand bine pentru omogenizare.
Luam cratita de pe foc si adaugam biscuitii macinati si rahatul taiat bucatele mici. Amestecam bine, adaugam si untul, pudra de vanilie si amestecam in...
Prazul se spala, se curata de frunzele exterioare , apoi se toaca marunt ( rondele sau la robot ).
Morcovul se curata si se rade fin, apoi se scurge bine de zeama lasata.
Separat , facem o maioneza dintr-un galbenus crud ( mai acra decat in mod normal ) .
Amestecam...
Reteta de fudulii de porc trase la tigaie
Fuduliile se cresteaza si se jupoaie de camasa invelitoare (scrot), apoi se feliaza pe lung si se pun intr-un vas cu otet si sare, pentru 30 minute.
Se scurg bine intr-o strecuratoare si se spala in 2-3 ape reci, pentru a indeparta mirosul...
Feliem costita in fasii de cca. 4-5 cm latime. Condimentam dupa preferinte si lasam deoparte sa se patrunda aromele.
Curatam cartofii, ii spalam , ii taiem jumatati, si-i punem la fiert in apa cu sare , doar cat sa se inmoaie putin. In tava de rumenire sau pe gratarul...
Intr-un bol mai marisor ( cam de 500 g ) amestecati toate ingredientele. In bol, compozitia nu trebuie sa depaseasca 3-4 din capacitatea acestuia, pentru ca riscati ca la coacere aceasta sa se reverse din bol inainte de a se coace .
Punem bolul in cuptorul cu microunde timp...
( pentru cuptorul cu halogen )
Curatam cartofii, ii taiem jumatati, ii spalam si-i punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti pe jumatate ( sa nu intre furculita prea usor in ei ) ii scoatem din apa si-i asezam pe gratarul mic al cuptorului cu...
Cum pastrez eu loboda, spanacul si stevia pentru iarna
Loboda: Frunzele de loboda le spal bine in mai multe ape, apoi le scurg cat de bine pot ( eventual folosesc uscatorul de salata) . In pungi curate asez loboda in portii potrivite pentru o mancare, apoi presez bine pentru a elimina...
Se curata si se spala ciupercile, apoi se pun la fiert 15 minute, in apa clocotita cu o lingura de sare.
Separat se curata ceapa, se taie marunt si se caleste cat sa se inmoaie.
Ciupercile se scot si se scurg, apoi se adauga peste ceapa si se lasa sa se caleasca usor.
Se...
Curatam legumele si le tocam marunt, apoi le calim usor in 2-3 linguri cu ulei, pana se inmoaie putin.
Adaugam o lingurita de sare si 500 ml apa , lasand sa se fiarba bine legumele.
Intre timp spalam loboda si stevia , apoi le oparim in 2 litri de apa clocotita....
Fierbem ouale mai tari, apoi le taiem pe jumatate si scoatem galbenusurile, pe care le mixam cu pateul si untul pana obtinem o pasta omogena. Adaugam sare si piper dupa gust. Cu aceasta pasta umplem jumatatile de albus .
Pentru sos , amestecam maioneza cu iaurtul, smantana...
Guvidul se curata de mate, i se scot branhiile, apoi se spala bine in apa rece, indepartand restul de impuritati.
Intr-un vas incapator amestecam malaiul cu faina si condiment pentru peste ( daca nu avem, este suficient un praf de sare ).
Presaram peste pestele curatat un strat fin de...
Socata reteta bunicii
Florile de soc , proaspat culese, se scutura usor de impuritati, avand grija sa nu se scuture. Este bine daca le culegem dupa ploaie.
Am pus intr-o oala de 14 litri capacitate, 800 grame de zahar. Lamaile feliate le-am stors usor de zeama peste zaharul din oala...
Tort Diplomat cu fructe deshidratate
Topim galbenusurile cu zaharul pe foc, mestecand cu grija sa nu se lipeasca de peretii vasului. adaugam laptele si glazura cu gust de lichior de oua, fara a ne opri din mestecat si lasam pe foc pana obtinem o crema ca o smantana. Adaugam in aceasta crema cateva...
Stufat din coaste de ied
Intr-o oala incingem putin ulei si calim ceapa uscata tocata marunt. Adaugam costitele de ied, sare, piper si amestec de legume uscate, lasand totul la innabusit. Adaugam apa atat cat sa acopere coastele si lasam la fiert pana se desprinde usor carnea de pe os. Ceapa si usturoiul...
Chiftele cu drojdie inactiva
Curatam cartofii de coaja, ii radem pe razatoarea mica si ii scurgem bine de zeama. Procedam la fel si cu morcovul. Tocam ceapa foarte fin si pisam usturoiul . Intr-un castron amestecam pana la omogenizare carnea tocata , cartofii si morcovul...
Tarta cu dovleac
Blat : Lasam untul sa se inmoaie usor la temperatura camerei , sau il bagam 15 secunde la microunde. Din unt, zahar si sare facem o crema in care adaugam, apoi, galbenusurile si faina. Aluatul va seamana cu niste firimituri mai mari. Aadaugam laptele...
Budinca de spaghete, cu branza si stafide
Spaghetele se fierb conform instructiunilor de pe pachet, in apa cu sare . Cand sunt fierte oprim focul, dar lasam vasul acoperit cu capacul, inca 20 minute, apoi scurgem apa si punem spaghetele intr-o sita, sub jet de apa rece. Ungem cu unt un vas termorezistent ( o tava) si...
Ostropel din pulpa de porc
Tocam ceapa marunt si o calim usor in foarte putin ulei. Pulpa de porc se taie bucatele mici si se opareste in apa clocotita, apoi se pun bucatelele in tigaie, peste ceapa calita usor. Dupa cca doua minute adaugam o cana cu apa fierbinte ( cat sa cuprinda bine carnea ) si un praf...
Tort Diplomat
Galbenusurile cu zaharul se topesc la bain marie amestecand continuu, apoi se adauga laptele si ciocolata alba fara a ne opri din mestecat si lasam pe foc pana obtinem o crema ca o smantana. Adaugam in aceasta crema cateva picaturi de extract de vanilie, 100 g stafide si...
Mancare de urzici cu usturoi
Spalam urzicile in mai multe ape reci si le punem la fiert in apa cu putina sare , pentru cca 5-10 minute. Scurgem apa (dar n-o aruncam ) si tocam urzicile. Intr-o tigaie suficient de inalta punem la calit , in 3-4 linguri cu ulei, o ceapa mica tocata , peste care presaram sare si...
Organe de pasare la tigaie
Dupa ce am curatat organele de pielite si le-am spalat in 2-3 ape reci pentru indepartarea sangelui, am stropit totul cu sos de soia, sare si piper. Intr-o tigaie am incins putin ulei, apoi am pus pipotele si inimile la prajit. Ficatul l-am lasat un minut la microunde, pentru a-si defini mai...
Desert prajitura Mimoza
Foile: Se pun ingredientele pe foc pana incep sa fiarba. Se lasa sa se raceasca si se pune faina cat sa obtinem un aluat nelipicios, usor de modelat. Intindem pe rand 4 foi pe care le coacem pe dosul tavii tapetate cu faina. Crema: Frecam untul cu zaharul farin pana obtinem...
Piure de cartofi cu cascaval si busuioc - dupa reteta lui Cristi Roman
Curatam cartofii de coaja, ii spalam si-i taiem in 4-6 bucati, apoi ii punem la fiert in apa cu sare. Cand furculita intra usor in ei, scurgem apa in care au fiert si o aruncam. Adaugam peste cartofii fierti cca 100 ml. lapte fierbinte si 50 g unt si-i pasam ca sa obtinem o...
Orez brun cu legume si fructe de mare
Orezul se curata de eventualele impuritati si spala in mai multe ape . Ceapa se taie solzisori si se caleste usor in unt, impreuna cu morcovul , tocat si el marunt. Adaugam o cana de apa fierbinte, doua linguri de legume uscate fara sare si lasam sa fiarba bine. ...
Supa de cartofi cu telemea si tarhon
Cartofii se curata si se spala in apa rece. Curatam si ceapa, usturoiul , telina.. Punem totul la fiert intr-o oala cu apa, sare si o lingura de ulei. Acoperim oala cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic pana ce cartofii se patrund usor cu furculita . Scoatem legumele din supa...
Salata de ardei copt in otet, pentru iarna
Coacem ardeiul capia si-l curatam de coaja, apoi il punem intr-un vas incapator ( eventual un lighean ) . Presaram peste ardei sare, zahar si otet, cantitatile fiind la latitudinea fiecaruia . Amestecam totul cu mana, folosindu-ne si de zeama ce si-o lasa ardeii, si mai adaugam...
Vinete la borcan pentru iarna
Coacem vinetele pe flacara, le curatam de coaja si le lasam pe un gratar sa se scurga bine lichidul din ele, apoi le tocam in bucati potrivite. Spalam bine borcanele si le uscam. Punem bucatile de vinete in borcane, pana la umarul acestora, adaugam o lingura de sare si completam cu ulei pana...
Pasta de gogosari, telina si ardei iute
Am curatat gogosarii, i-am spalat si i-am tocat marunt la robot. Am procedat la fel cu telina si ardeiul iute. Am pus cele 3 compozitii la foc mic, intr-o oala incapatoare . Am adaugat zaharul, sarea, piperul si foile de dafin. Dupa cateva clocote am turnat si sucul de...
Desert prajitura Boema
BLATUL : Batem albusurile spuma cu sarea, apoi adaugam zaharul si mixam pana ce spuma devine lucioasa si nu curge din vas. Adaugam pe rand apa, galbenusurile, faina si cacaua , mixand pentru a obtine o compozitie omogena. Tapetam tava cu hartie pentru copt si turnam...
Cartofi cu kaizer la cuptor
Se curăță cartofii de coajă și se spală, apoi se taie in 6-8 bucati. Spalam usturoiul si-l taiem rondele. Taiem si kaizerul in bucati potrivite. Intr-un vas de yena asezam jumatate din cartofi, pe care-i asezonam cu condimentele ( sare, legume...
Desert prajitura Baiadera
Punem pe foc zaharul si apa, lasand sa clocoteasca pana se leaga bine siropul. Adaugam nucile macinate, amestecand bine pentru omogenizare. Luam cratita de pe foc si adaugam biscuitii macinati si rahatul taiat bucatele mici. Amestecam bine, adaugam si untul, pudra de vanilie si amestecam in...
Salata de praz cu maioneza
Prazul se spala, se curata de frunzele exterioare , apoi se toaca marunt ( rondele sau la robot ). Morcovul se curata si se rade fin, apoi se scurge bine de zeama lasata. Separat , facem o maioneza dintr-un galbenus crud ( mai acra decat in mod normal ) . Amestecam...
Reteta de fudulii de porc trase la tigaie
Reteta de fudulii de porc trase la tigaie Fuduliile se cresteaza si se jupoaie de camasa invelitoare (scrot), apoi se feliaza pe lung si se pun intr-un vas cu otet si sare, pentru 30 minute. Se scurg bine intr-o strecuratoare si se spala in 2-3 ape reci, pentru a indeparta mirosul...
Costita cu cartofi noi si salata de ardei copt in otet
Feliem costita in fasii de cca. 4-5 cm latime. Condimentam dupa preferinte si lasam deoparte sa se patrunda aromele. Curatam cartofii, ii spalam , ii taiem jumatati, si-i punem la fiert in apa cu sare , doar cat sa se inmoaie putin. In tava de rumenire sau pe gratarul...
Prajitura rapida, la microunde
Intr-un bol mai marisor ( cam de 500 g ) amestecati toate ingredientele. In bol, compozitia nu trebuie sa depaseasca 3-4 din capacitatea acestuia, pentru ca riscati ca la coacere aceasta sa se reverse din bol inainte de a se coace . Punem bolul in cuptorul cu microunde timp...
Pui in sos de soia cu ierburi aromate, cartofi si ciuperci
( pentru cuptorul cu halogen ) Curatam cartofii, ii taiem jumatati, ii spalam si-i punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti pe jumatate ( sa nu intre furculita prea usor in ei ) ii scoatem din apa si-i asezam pe gratarul mic al cuptorului cu...
Cum pastrez eu loboda, spanacul si stevia pentru iarna
Cum pastrez eu loboda, spanacul si stevia pentru iarna Loboda: Frunzele de loboda le spal bine in mai multe ape, apoi le scurg cat de bine pot ( eventual folosesc uscatorul de salata) . In pungi curate asez loboda in portii potrivite pentru o mancare, apoi presez bine pentru a elimina...
Ciuperci cu sos alb si marar
Se curata si se spala ciupercile, apoi se pun la fiert 15 minute, in apa clocotita cu o lingura de sare. Separat se curata ceapa, se taie marunt si se caleste cat sa se inmoaie. Ciupercile se scot si se scurg, apoi se adauga peste ceapa si se lasa sa se caleasca usor. Se...
Ciorba de loboda si stevie
Curatam legumele si le tocam marunt, apoi le calim usor in 2-3 linguri cu ulei, pana se inmoaie putin. Adaugam o lingurita de sare si 500 ml apa , lasand sa se fiarba bine legumele. Intre timp spalam loboda si stevia , apoi le oparim in 2 litri de apa clocotita....
Oua umplute, in sos de iaurt
Fierbem ouale mai tari, apoi le taiem pe jumatate si scoatem galbenusurile, pe care le mixam cu pateul si untul pana obtinem o pasta omogena. Adaugam sare si piper dupa gust. Cu aceasta pasta umplem jumatatile de albus . Pentru sos , amestecam maioneza cu iaurtul, smantana...
Guvizi prajiti, cu mujdei de usturoi verde
Guvidul se curata de mate, i se scot branhiile, apoi se spala bine in apa rece, indepartand restul de impuritati. Intr-un vas incapator amestecam malaiul cu faina si condiment pentru peste ( daca nu avem, este suficient un praf de sare ). Presaram peste pestele curatat un strat fin de...
Socata reteta bunicii ( fara drojdie)
Socata reteta bunicii Florile de soc , proaspat culese, se scutura usor de impuritati, avand grija sa nu se scuture. Este bine daca le culegem dupa ploaie. Am pus intr-o oala de 14 litri capacitate, 800 grame de zahar. Lamaile feliate le-am stors usor de zeama peste zaharul din oala...