Drojdia o pasam cu o lingura cu zahar, pana devine lichida. O lasam apoi la dospit pentru 10-15 minute. Intre timp cernem faina, presaram sarea si adaugam drojdia dospita. Amestecam usor si rand pe rand punem restul de zahar, untul topit/moale, iaurtul si oul. Framantam aluatul si daca este...
Legumele taiate dupa bunul plac, se potrivesc de gust cu sare, se asezoneaza cu ulei de masline si suc proaspat de lamaie si se amesteca usor pentru combinarea aromelor. Se pastreaza la rece pentru 10-15 minute inainte de servire. Pofta buna!
Curatam cartofii si ii taiem in cuburi potrivit de mari. Ii punem la prajit in uleiul incins, adaugam ghimbirul ras si condimentam dupa gust. Acoperim tigaia si ii lasam la foc iute pana incep sa se rumeneasca usor. Inlaturam apoi capacul si continuam coacerea atat cat este necesar. Procedand...
Cernem faina, adaugam drojdia si apa care trebuie sa fie calduta, potrivim de gust cu sare si framantam aluatul cu ajutorul celor doua lingurite cu ulei. Aluatul obtinut este elastic, usor de lucrat. Il lasam apoi intr-un loc cald (intr-un vas acoperit cu un prosop de bucatarie) pana isi...
Cernem faina intr-un bol, adaugam drojdia si apa care trebuie sa fie calduta. Condimentam dupa gust cu sare, amestecam ingredientele si framantam aluatul pana devine omogen.
Intindem apoi o foaie, in functie de dimensiunea dorita, o asezam in tava de aragaz si o lasam intr-un loc caldut pana...
Pestele, curatat, spalat bine si trecut, in prealabil, prin faina de grau, se prajeste in putin ulei, la foc potrivit. Intre timp, pregatim sosul de usturoi. Cateii de usturoi se zdrobesc marunt impreuna cu sarea, se paseaza bine cu uleiul de masline si se adauga sucul de lamaie. Amestecam bine...
Calim ardeiul, ceapa verde si porumbul, adaugam ouale batute spuma impreuna cu sarea si piperul, presaram cascaval ras si coacem omleta la foc potrivit.
Se serveste calda. Pofta buna!
Dam merele pe razatoare, adaugam stafidele, zaharul, nuca macinata si scortisoara. Se unge tava cu ulei , se intind 4-5 foi de placinta si se adauga compozitia, peste care se intind alte doua-trei foi. In timpul cocerii se vor unge cu un amestec de iaurt/smantana si ou. Se introduce in...
Marul, morcovul si telina le dam pe razatoare, iar celelalte legume le taiem in felii subtiri. Intr-un bol adaugam pe rand, cate un strat din fiecare ingredient, iar la final potrivim dupa gust cu sare , ulei de masline si suc de lamaie, amestecand cu grija.
Se serveste rece....
Incepem prin a pregati pastele: punem la fiert un litru de apa in care presaram sare dupa gust. Cand apa incepe sa formeze bule, adaugam pastele (pentru 8 minute aproximativ), amestecand din cand in cand, pentru a evita lipirea acestora. Le scurgem de apa in care au fiert, le trecem printr-un jet...
Spalam carnea in apa rece si o punem la fiert, avand grija ca de fiecare data sa adunam cu o strecuratoare/paleta spuma formata.
Intre timp, tocam legumele si le adaugam in ciorba, lasandu-le sa fiarba impreuna cu carnea, atat cat sa dea in clocot de cateva ori. Adaugam apoi cartofii...
Curatam ciupercile de pielita, le spalam bine (pana apa ramane curata), le lasam intr-o sita sa se scurga de surplusul de apa, dupa care le tocam marunt. La fel procedam si cu ceapa, iar morcovul il trecem prin razatoare. Punem totul la calit in cei 50 ml de ulei, iar cand legumele devin...
Spanacul, curatat in prealabil, se pune pentru aproximativ 15 minute intr-un vas cu apa clocotita. Il asezam apoi intr-o sita si il lasam sa se scurga bine de apa, dupa care il taiem marunt. Intre timp tocam ceapa si ardeiul gras si le calim in cele 50 gr de unt.
Adugam spanacul si laptele...
Din ingredientele date framantam un aluat elastic, din care vom intinde 6 foi subtiri.
Le umplem apoi cu dulceata de visine si presaram coaja rasa de portocala si lamaie. Rulam foile, le ungem cu amestecul de ou si iaurt si le asezam intr-o tava de cuptor (unsa cu 50 gr de unt). Le lasam la...
Din ingredientele date framantam un aluat elastic, din care vom intinde 6 foi subtiri. Le umplem apoi cu dulceata de gutui, picuram sucul de lamaie si condimentam cu scortisoara si nucsoara.
Rulam foile, le ungem cu amestecul de ou si iaurt si le asezam intr-o tava de cuptor (unsa cu 50 gr de...
Coacem pe o tavă sau la grill, cele două felii de pâine, ciupercile si roşiile (peste acestea presărăm sare după gust), iar la final rumenim uşor prosciutto.
Între timp, pregătim oul poşat. Punem cei 500 ml de apă la fiert, adăugăm oţetul şi...
Coacem cele două felii de pâine, pe o tavă sau la grill, atât cât să se rumenească uşor. Dacă feliile de pâine sunt prea mari, atunci ne este suficientă una singură pe care o vom tăia în jumătate.
Între timp, fierbem oul la foc potrivit si,...
Am avut vinetele deja coapte, astfel ca pregatirea salatei a fost mult mai usoara.
Cel mai mult timp mi-a luat pentru mixarea maionezei, pentru care am folosit un galbenus de ou crud, un galbenus fiert tare si ulei cat cuprinde.
Vinetele coapte si tocate fin, le amestecam cu maioneza, cu...
Pulpa de vitel o taiem in fasii mai groase (2-3 degete grosime....de ale mele :D ) si o spalam in apa rece pana ce aceasta din urma ramane perfect curata. O asezam intr-un vas si o condimentam, din plin!, pe ambele parti. Adaugam apoi usturoiul feliat sau zdrobit, uleiul si vinul alb. Omogenizam,...
Intr-o tava de aragaz asezam pulpele de pui si cartofii taiati cuburi. Adaugam uleiul, usturoiul feliat si condimentam dupa gust. Dam tava la cuptor, la foc potrivit, pana ce pulpele si cartofii se rumenesc usor.
Ungem pulpele cu suc de rosii si le mai lasam 15-20 de minute. Optional,...
Portionam puiul, il spalam in apa rece si il punem la fiert, adunand periodic spuma formata. Adaugam legumele tocate si apoi cartofii. Potrivim de gust cu sare, adaugam zeama de varza si sucul de rosii. Lasam sa fiarba pana ce da in clocot, punand la final si taieteii. Presaram verdeturile...
Carnea, taiata in cuburi potrivite ca marime, o punem la fiert in apa rece, impreuna cu osul, adunand spuma formata. Intre timp, tocam legumele, le adaugam in ciorba, iar cand carnea a fiert suficient, punem si cartofii taiati cuburi. Potrivim de gust cu sare , adaugam sucul de...
Curatam pestele, il taiem in felii si il asezam intr-o tava de cuptor.
Adaugam cartofii cuburi si ceapa julien, cateii de usturoi si condimentele.
Stropim totul cu ulei si dam tava la cuptor pana ce cartofii sunt bine patrunsi.
Pofta buna!
Pieptul de pui il taiem in cubulete mici si il punem la fiert in putina apa (maxim o cescuta) impreuna cu cele 2-3 picaturi de ulei. Acoperim craticioara cu un capac si lasam sa fiarba inabusit pentru 15-20 de minute. Adaugam apoi legumele tocate marunt si le lasam pana se patrund suficient de...
Batem ouale spuma, adaugam mararul tocat marunt, bulgarasii de branza si rondelele de ardei capia si praz. Turnam totul intr-o tigaie sau un vas mic ce nu necesita ulei. Se coace la foc potrivit pentru aproximativ 10 minute. Se serveste calda. Pofta buna!
Intr-un vas mic (ce nu necesita ulei) asezam frunzele de spanac proaspete si felii de ardei gras si cascaval printre care spargem ouale de prepelita. Daca se doreste se poate aduga si cateva picaturi de ulei si un praf de sare. Dam vasul la cuptor cam 20 de minute, suficient cat ouale sa se coaca...
Spalam carnea in apa rece, pana ce apa ramane curata si o punem la fiert, adunand cu o paleta spuma formata. Intre timp spalam si curatam legumele. Le tocam marunt si le punem sa fiarba la un loc cu carnea. Adaugam si cartofii taiati cubulete si lasam ciorba pe foc cam 20 de minute, pana...
Punem fasolea de cu seara intr-un vas cu apa si o lasam pana a doua zi. Astfel se hidrateaza si fierbe mult mai repede. Inlocuim apa si o punem la fiert pana ce da in clocot. Schimbam apa, avand grija sa fie fierbinte si nu rece, pentru a nu opri fierberea. Cantitatea de apa depinde de cat de...
Amestecam branza cu zaharul, adaugam ouale, smantana si iaurtul si omogenizam. Tapetam un vas de yena cu unt, asezam foile de placinta, adaugam umplutura de branza, iar deasupra intindem inca 2-3 foi de placinta, pe care le vom unge cu amestecul pregatit din iaurt si ou. Dam vasul la cuptor, la...
Taiem ciupercile si ardeiul gras in felii. Le asezam intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei si le calim usor. Cand sunt rumenite, adaugam prazul si ceapa verde tocate/feliate si le mai lasam pe foc cam 3-4 minute. Le scoatem apoi din tigaie cu ajutorul unei palete/spumiere, lasandu-le sa se scurga...
Gogosele Frumusele Mititele Pufosele
Drojdia o pasam cu o lingura cu zahar, pana devine lichida. O lasam apoi la dospit pentru 10-15 minute. Intre timp cernem faina, presaram sarea si adaugam drojdia dospita. Amestecam usor si rand pe rand punem restul de zahar, untul topit/moale, iaurtul si oul. Framantam aluatul si daca este...
Salata de primavara
Legumele taiate dupa bunul plac, se potrivesc de gust cu sare, se asezoneaza cu ulei de masline si suc proaspat de lamaie si se amesteca usor pentru combinarea aromelor. Se pastreaza la rece pentru 10-15 minute inainte de servire. Pofta buna!
Cartofi cu ghimbir si cascaval
Curatam cartofii si ii taiem in cuburi potrivit de mari. Ii punem la prajit in uleiul incins, adaugam ghimbirul ras si condimentam dupa gust. Acoperim tigaia si ii lasam la foc iute pana incep sa se rumeneasca usor. Inlaturam apoi capacul si continuam coacerea atat cat este necesar. Procedand...
Turte (Amintiri din Copilarie)
Cernem faina, adaugam drojdia si apa care trebuie sa fie calduta, potrivim de gust cu sare si framantam aluatul cu ajutorul celor doua lingurite cu ulei. Aluatul obtinut este elastic, usor de lucrat. Il lasam apoi intr-un loc cald (intr-un vas acoperit cu un prosop de bucatarie) pana isi...
Focaccia cu cascaval
Cernem faina intr-un bol, adaugam drojdia si apa care trebuie sa fie calduta. Condimentam dupa gust cu sare, amestecam ingredientele si framantam aluatul pana devine omogen. Intindem apoi o foaie, in functie de dimensiunea dorita, o asezam in tava de aragaz si o lasam intr-un loc caldut pana...
Scrumbie prajita cu sos de usturoi
Pestele, curatat, spalat bine si trecut, in prealabil, prin faina de grau, se prajeste in putin ulei, la foc potrivit. Intre timp, pregatim sosul de usturoi. Cateii de usturoi se zdrobesc marunt impreuna cu sarea, se paseaza bine cu uleiul de masline si se adauga sucul de lamaie. Amestecam bine...
Omleta cu porumb
Calim ardeiul, ceapa verde si porumbul, adaugam ouale batute spuma impreuna cu sarea si piperul, presaram cascaval ras si coacem omleta la foc potrivit. Se serveste calda. Pofta buna!
Placinta cu mere si stafide
Dam merele pe razatoare, adaugam stafidele, zaharul, nuca macinata si scortisoara. Se unge tava cu ulei , se intind 4-5 foi de placinta si se adauga compozitia, peste care se intind alte doua-trei foi. In timpul cocerii se vor unge cu un amestec de iaurt/smantana si ou. Se introduce in...
Salata cu ton si avocado
Marul, morcovul si telina le dam pe razatoare, iar celelalte legume le taiem in felii subtiri. Intr-un bol adaugam pe rand, cate un strat din fiecare ingredient, iar la final potrivim dupa gust cu sare , ulei de masline si suc de lamaie, amestecand cu grija. Se serveste rece....
Fusilli cu piept de pui
Incepem prin a pregati pastele: punem la fiert un litru de apa in care presaram sare dupa gust. Cand apa incepe sa formeze bule, adaugam pastele (pentru 8 minute aproximativ), amestecand din cand in cand, pentru a evita lipirea acestora. Le scurgem de apa in care au fiert, le trecem printr-un jet...
Ciorba de pui cu paste
Spalam carnea in apa rece si o punem la fiert, avand grija ca de fiecare data sa adunam cu o strecuratoare/paleta spuma formata. Intre timp, tocam legumele si le adaugam in ciorba, lasandu-le sa fiarba impreuna cu carnea, atat cat sa dea in clocot de cateva ori. Adaugam apoi cartofii...
Sarmalute cu ciuperci
Curatam ciupercile de pielita, le spalam bine (pana apa ramane curata), le lasam intr-o sita sa se scurga de surplusul de apa, dupa care le tocam marunt. La fel procedam si cu ceapa, iar morcovul il trecem prin razatoare. Punem totul la calit in cei 50 ml de ulei, iar cand legumele devin...
Spanac cu smantana
Spanacul, curatat in prealabil, se pune pentru aproximativ 15 minute intr-un vas cu apa clocotita. Il asezam apoi intr-o sita si il lasam sa se scurga bine de apa, dupa care il taiem marunt. Intre timp tocam ceapa si ardeiul gras si le calim in cele 50 gr de unt. Adugam spanacul si laptele...
Placinta cu dulceata de visine
Din ingredientele date framantam un aluat elastic, din care vom intinde 6 foi subtiri. Le umplem apoi cu dulceata de visine si presaram coaja rasa de portocala si lamaie. Rulam foile, le ungem cu amestecul de ou si iaurt si le asezam intr-o tava de cuptor (unsa cu 50 gr de unt). Le lasam la...
Placinta cu dulceata de gutuie
Din ingredientele date framantam un aluat elastic, din care vom intinde 6 foi subtiri. Le umplem apoi cu dulceata de gutui, picuram sucul de lamaie si condimentam cu scortisoara si nucsoara. Rulam foile, le ungem cu amestecul de ou si iaurt si le asezam intr-o tava de cuptor (unsa cu 50 gr de...
Sandwich cu ou poşat
Coacem pe o tavă sau la grill, cele două felii de pâine, ciupercile si roşiile (peste acestea presărăm sare după gust), iar la final rumenim uşor prosciutto. Între timp, pregătim oul poşat. Punem cei 500 ml de apă la fiert, adăugăm oţetul şi...
Sandwich cu piure de avocado
Coacem cele două felii de pâine, pe o tavă sau la grill, atât cât să se rumenească uşor. Dacă feliile de pâine sunt prea mari, atunci ne este suficientă una singură pe care o vom tăia în jumătate. Între timp, fierbem oul la foc potrivit si,...
Salata de vinete cu ceapa verde
Am avut vinetele deja coapte, astfel ca pregatirea salatei a fost mult mai usoara. Cel mai mult timp mi-a luat pentru mixarea maionezei, pentru care am folosit un galbenus de ou crud, un galbenus fiert tare si ulei cat cuprinde. Vinetele coapte si tocate fin, le amestecam cu maioneza, cu...
Friptura de vitel cu cartofi copti
Pulpa de vitel o taiem in fasii mai groase (2-3 degete grosime....de ale mele :D ) si o spalam in apa rece pana ce aceasta din urma ramane perfect curata. O asezam intr-un vas si o condimentam, din plin!, pe ambele parti. Adaugam apoi usturoiul feliat sau zdrobit, uleiul si vinul alb. Omogenizam,...
Pulpe de pui si cartofi la cuptor
Intr-o tava de aragaz asezam pulpele de pui si cartofii taiati cuburi. Adaugam uleiul, usturoiul feliat si condimentam dupa gust. Dam tava la cuptor, la foc potrivit, pana ce pulpele si cartofii se rumenesc usor. Ungem pulpele cu suc de rosii si le mai lasam 15-20 de minute. Optional,...
Ciorba de pui cu taietei de casa si zeama de varza
Portionam puiul, il spalam in apa rece si il punem la fiert, adunand periodic spuma formata. Adaugam legumele tocate si apoi cartofii. Potrivim de gust cu sare, adaugam zeama de varza si sucul de rosii. Lasam sa fiarba pana ce da in clocot, punand la final si taieteii. Presaram verdeturile...
Ciorba de vita acrita cu moare
Carnea, taiata in cuburi potrivite ca marime, o punem la fiert in apa rece, impreuna cu osul, adunand spuma formata. Intre timp, tocam legumele, le adaugam in ciorba, iar cand carnea a fiert suficient, punem si cartofii taiati cuburi. Potrivim de gust cu sare , adaugam sucul de...
Crap la cuptor
Curatam pestele, il taiem in felii si il asezam intr-o tava de cuptor. Adaugam cartofii cuburi si ceapa julien, cateii de usturoi si condimentele. Stropim totul cu ulei si dam tava la cuptor pana ce cartofii sunt bine patrunsi. Pofta buna!
Spanac cu piept de pui
Pieptul de pui il taiem in cubulete mici si il punem la fiert in putina apa (maxim o cescuta) impreuna cu cele 2-3 picaturi de ulei. Acoperim craticioara cu un capac si lasam sa fiarba inabusit pentru 15-20 de minute. Adaugam apoi legumele tocate marunt si le lasam pana se patrund suficient de...
Omleta cu marar (pentru copii)
Batem ouale spuma, adaugam mararul tocat marunt, bulgarasii de branza si rondelele de ardei capia si praz. Turnam totul intr-o tigaie sau un vas mic ce nu necesita ulei. Se coace la foc potrivit pentru aproximativ 10 minute. Se serveste calda. Pofta buna!
Oua de prepelita pe pat de spanac
Intr-un vas mic (ce nu necesita ulei) asezam frunzele de spanac proaspete si felii de ardei gras si cascaval printre care spargem ouale de prepelita. Daca se doreste se poate aduga si cateva picaturi de ulei si un praf de sare. Dam vasul la cuptor cam 20 de minute, suficient cat ouale sa se coaca...
Ciorba de porc acrita cu moare
Spalam carnea in apa rece, pana ce apa ramane curata si o punem la fiert, adunand cu o paleta spuma formata. Intre timp spalam si curatam legumele. Le tocam marunt si le punem sa fiarba la un loc cu carnea. Adaugam si cartofii taiati cubulete si lasam ciorba pe foc cam 20 de minute, pana...
Iahnie de fasole cu carnati de casa si muraturi
Punem fasolea de cu seara intr-un vas cu apa si o lasam pana a doua zi. Astfel se hidrateaza si fierbe mult mai repede. Inlocuim apa si o punem la fiert pana ce da in clocot. Schimbam apa, avand grija sa fie fierbinte si nu rece, pentru a nu opri fierberea. Cantitatea de apa depinde de cat de...
Placinta cu branza de oaie
Amestecam branza cu zaharul, adaugam ouale, smantana si iaurtul si omogenizam. Tapetam un vas de yena cu unt, asezam foile de placinta, adaugam umplutura de branza, iar deasupra intindem inca 2-3 foi de placinta, pe care le vom unge cu amestecul pregatit din iaurt si ou. Dam vasul la cuptor, la...
Sandwich cald cu oua posate
Taiem ciupercile si ardeiul gras in felii. Le asezam intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei si le calim usor. Cand sunt rumenite, adaugam prazul si ceapa verde tocate/feliate si le mai lasam pe foc cam 3-4 minute. Le scoatem apoi din tigaie cu ajutorul unei palete/spumiere, lasandu-le sa se scurga...